home

Vellykket Muldvarp

Frognerparken, Victoria Productions AS viser
Den lille Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans
Av Werner Holzwarth
Dramatisert av Tine Thomassen
Musikk: Marius Podolski
Regi: Bjørn Sæter
Scenografi: Per Olav Austdahl
Kostymer: Marianne Forsberg og Trude Bergh
I rollene: Håkon Moe, Kristina Knaben Hennestad, Malin Skjolde og Gorm Jenseg

Victoria Productions turnerer for tiden med en riktig morsom versjon av den populære Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans

I 1989 skrev tyske Werner Holzwarth fortellingen om en liten muldvarp som en vakker morgen opplever at en stor bæsj plutselig lander på hodet hans. Han blir skikkelig sinna, og bestemmer seg for å finne ut av hvem som har gjort noe sånt mot ham. I sin jakt etter synderen møter han blant mange andre dyr en selvsikker hest, en kjærlighetssyk geit, en irritabel hare, en vennlig ku, og et par fluer. De to fluene har førstehåndskjennskap til samtlige dyrs ulike avføringer, og takket være deres ekspertbistand klarer Muldvarpen til slutt å løse gåten.
Boken ble en kjempesuksess, den er oversatt til minst 27 språk, og trykt i over 2,5 millioner eksemplarer. I 1999 ble fortellingen til en musikal som vant den tyske musikkskolens mediepris «Gute Musik für Kinder».
Her hjemme dramatiserte Tine Thomassen boken for Riksteatret, der den hadde premiere i 2005 som figurteater. I denne versjonen var «karakterene bygget ut og sanger kommet til», med musikk av Per Christian Revholt. Forestillingen fikk begeistrede anmeldelser og ble en publikumssukses. Våren 2010 samarbeidet Oslo Nye med Riksteatret om nypremieren på Trikkestallen, og samme høst sendte Riksteatret den igjen ut på en landsdekkende turné.

I år er det turnékompaniet Victoria Productions som har satt opp stykket. Oppsetningen hadde premiere i februar i Ullensaker Kulturhus, og har turnert i hele vår. I sommer har den vært spilt en uke i Frognerparken, i teltet der Teaterhøyskolens 2.klasse studenter årlig framfører sitt sommerteater for barn. Og til høsten skal den turnere videre, den skal for eksempel både til Ålesund og Tromsø.
Victorias produksjon tar utgangspunkt i Tine Thomassens Riksteater-versjon, men Marius Podolski har skrevet ny musikk, og Tine Thomassens har bidratt med nye tekster, til og med skrevet en helt ny sang som framføres av Kuen. Men det virkelig nye er at det er skuespillere, og ikke dukker, som gestalter Den lille Muldvarpen og de ulike dyreskikkelsene.

Håkon Moe er den eneste som bare framstiller ett dyr, han er selveste Muldvarpen, og overbeviser i stykkets bærende rolle. Han forlater ikke scenen i de 45 minuttene det tar å fortelle historien. Gorm Jenseg er Hest, Ku og Flue, Kristina Knaben Hennestad er Hare, Gris og Hund mens Malin Skjolde spiller Due, Geit og Flue nummer to.

Dette er virkelig skuespillernes forestilling. Takket være et uvanlig ekspressivt og presist kroppspråk, overbevisende mimikk og vel framførte sanger overbeviser de tre som ni-ti helt ulike dyr. Det virker for eksempel nærmest utrolig at Gorm Jenseg, som vi for et øyeblikk siden så som diger Ku, nå entrer scenen som spankulerende og elegant Flue, at Kristina Knaben Hennestad går fra å være arrogant Hare til surmulende Hund, eller at Malin Skjolde i det ene øyeblikket er kjærlighetshungrig Geit og i det neste arrogant og selvgod Flue. De morsomme kostymene til Marianne Forsberg og Trude Bergh blir skiftet i en så effektiv fart at jeg en stund trodde jeg tok feil, og at her måtte det være flere enn tre medvirkende.

Kanskje fordi jeg prinsipielt er litt skeptisk til bæsj-og promphumor, har jeg ikke sett figurteaterutgavene av Den lille muldvarpen, og jeg må innrømme at jeg ikke moret meg spesielt over de mange høyst naturtro bæsjene som etter hvert prydet scenegulvet. Ble faktisk nesten litt kvalm da de to fluene begeistret smakte både på den ene og den andre. Men dette var min meget personlige reaksjon, de fleste voksne publikummerne moret seg fortreffelig, mens de små fulgte fascinert og storøyd med på det som skjedde.
Regissør Bjørn Sæter har sørget for en kjapp men aldri masete eller hektisk rytme, Per Olav Austdahls scenografi er enkel og effektiv, mens Marius Podolskis musikk er et fint akkompagnement med Hestens sang som et festlig høydepunkt. Men nok en gang: Skuespillerne tar prisen!

Publisert: 20.08.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans

Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans

Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans

Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans

Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans

Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans