home

Godt teater ― rett og slett

Det Norske Teatret, Hovudscenen: «Tonje Glimmerdal»

Av Maria Parr
Dramatisering og regi: Ivar Tindberg
Scenografi og kostymedesign: Unni Walstad
Med Heidi Ruud Ellingsen, Nils Sletta, Marit Adelaide Andreassen, Gard Skagestad og mange flere

«Tonje Glimmerdal» ― usedvanlig vellykket barneteater med en fantastisk voksen niåring i tittelrollen.

Lørdag hadde familieforestillingen Tonje Glimmerdal urpremiere på Det Norske Teatrets Hovudscene. Premieren er blitt utsatt, og det må ha vært en klok avgjørelse, for Tonje Glimmerdal er blitt en usedvanlig vellykket forestilling. Som tilfellet er for de fleste av dagens barneteaterklassikere ― Folk og røvere i Kardemomme by, «onja Røverdatter, Pippi Langstrømpe for bare å nevne noen ― er utgangspunktet en bok som har hatt stor appell til sin målgruppe.

Forfatteren Maria Parr er fra Vanylven i Sunnmøre, og Unni Walstads scenografi viser en snødekket Glimmerdalen-bygd med høye spisse fjelltopper, som igjen er omgitt av flere fjerne fjell og av islagt hav. Et vakkert og stilisert vestlandsbilde. Lekent og lett dreier scenen, og vi får se stuen både til Tonjes far, og til 74-årige Gunnvald, Tonjes beste venn og gudfar. Ved kai til høyre ligger fergen som flere ganger daglig tar innbyggerne med til Byen.

Tonje Glimmerdal har ingen enhetlig handling, men er fortellingen om det som skjer i bygda i tiden like før Tonje, Glimmerdalens eneste barn, fyller ti år: Gunnvald snubler i kaffekjelen sin, brekker lårhalsen og blir lagt inn på sykehuset i byen, Tonje blir kjent med Bror og Ole, to bygutter som snart blir sendt tilbake til Byen, ettersom den sinte og autoritære eieren av Hagen helsecamping ikke kan fordra barn. Gunnvald får et mystisk brev fra Tyskland, og sender et mystisk brev tilbake: Så en dag dukker en mørkhåret stor dame med en diger mannevond bikkje opp opp i bygda. Hun slår seg ned i huset til Gunnvald, og dermed tilspisser handlingen seg.
Forestillingen åpner med at vi blir presentert for Glimmerdalskoret: den allvitende nabokona Sally, Nils i trygdeboligen, postbudet Finn, Theo som driver frisørsalong og Lise, billettør på fergen. Snart er de alle på plass i husene sine, og gjennom hele forestillingen fungerer de som et klassisk kor, og kommenterer begivenhetene. Et meget vellykket grep, som både er morsomt i seg selv, og gjør det lettere å følge med i alt som skjer ― til tross for litt dårlig diksjon, spesielt i starten.
Ikke nok med det, koret gir også historien en «moral», når en lettere beruset Nils (Bernhard Ramstad) slår fast at «alt det galne voksne gjer ― det e aldri barna sin feil», et utsagn som gir Tonje et nytt perspektiv på den mørkhårede damen.
Historien har mange bipersoner som er overbevisende framstilt: Geir Kvarme er en ekkel, sleip og sint campingeier, Gard Skagestad en snill og forståelsesfull far, Nils Sletta en noe umoden 74-åringen ― noe som kanskje er årsaken til hans nære vennskap med ei jente på ni år ― og Marit Adeleide Andreasson en sammensatt og kompleks Adelheid.
Men stykket har én, og bare én, hovedrolle, det er Tonje, niåringen med mottoet «fart og selvtillit» som i åpningsscenen øver med «skihopp oppe på Veslehammaren», og i Heidi Ruud Ellingsens energiske og sprelske skikkelse gjør en fabelaktig entré der hun kommer flygende over scenen før hun lander i en snøfonn.
Fra det øyeblikket har Ruud Ellingsen publikum i sin hule hånd. Kroppsspråk, mimikk, replikker ― hun er rett og slett en ekte niåring: Jeg tror aldri jeg har sett en voksen spille barn så overbevisende naturlig og samtidig så kunstnerisk bevisst. En utrolig skuespillerprestasjon.
«Tonje Glimmerdal» vil ikke bare glede målgruppen, små barn fra fem år og oppover, men også tilskuere i alle aldre. Som min tenåringskonsulent sa: «dette var en så søt og fin forestilling at den gjør meg glad og i godt humør». For godt barneteater er godt teater. Rett og slett. 

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 28. oktober

Publisert: 29.10.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Tonje Glimmerdal

Tonje Glimmerdal

Ensemblet

Foto Erik Aavatsmark

Tonje Glimmerdal

Tonje Glimmerdal

Ole (Aksel Melkersen) og Tonje (Heidi Ruud Ellingsen)

Foto Erik Aavatsmark

Tonje Glimmerdal

Tonje Glimmerdal

Pappa (Gard Skagestad), Tonje Glimmerdal (Heidi Ruud Ellingsen) og Heidi (Marit Adeleide Andreassen)

Foto Erik Aavatsmark