home

Skuffende jubileumshyllest

Akershus Teater: «Nasjonen»

Regi: Bo Anders Sundstedt
Manus: Kim Atle Hansen
Scenografi/kostymer: Gjermund Andresen
Med blant andre Egil Hegerberg, Jan Sælid, Anne Krigsvoll, Trond Høvik

Overspill skaper ikke godt teater.

På teatrets hjemmeside kan vi lese at Nasjonen, «en politisk ukorrekt komedie om hvordan man bygger et land […] er Akershus Teaters hyllest til grunnlovsjubileet og skal gi et humoristisk blikk på nasjonsbygging».
Ideen er god, og til tider glimter teksten til med relevant og aktuell satire, men stort sett drukner den i grotesk og masete overspill.
Utgangspunktet er fem utstøtte personer som har vandret uendelig langt, og blir overlykkelige når de endelig finner en vannkran å drikke av. Men de får ikke glede seg lenge: De er nemlig kommet til Sonsland, og landets utenriksminister kaster dem ut, først og fremst fordi han vil ha sex med sin kvinnelige diplomat. Han lykkes ikke, stikker av, og de fem kommer tilbake. De bestemmer seg for å bygge en nasjon, med en konge og følgende enkle grunnlov: Alle må være enige. Men konflikten med Sonsland fortsetter, og ender i total katastrofe.
Det kan virke som om regissør Bo Anders Sundstedt, som også er teatersjef på Akershus Teater, ikke har stolt på selve teksten til det han selv kaller «en absurd komedie». Stort sett er alle på scenen blitt instruert til å rope ut replikkene i et hysterisk oppskrudd tempo som overdøver både vittige poeng og situasjonskomikk, og man undrer seg over at de erfarne og dyktige skuespillerne ikke har protestert mot å framstå som naive amatører. I rollen som Fortelleren debuterer musiker og komiker Egil Hegerberg som skuespiller. Han har stor publikumsappell, og klarer seg bra som Konge og Forteller.
Det er nok mange grunner til at teatret ikke har lykkes denne gangen, men det er litt trist, ikke minst fordi alle på scenen både sliter og strever. Rett skal være rett: Latteren satt ganske løst på Lillestrøm Kultursenter da Nasjonen spilte der for tredje og siste gang. Nå skal den turnere i hele Akershus, og 1. april får den Oslo-premiere på Centralteatret. Man får håpe den utvikler seg positivt underveis.

 

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 3. mars

Publisert: 04.03.14 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Nasjonen

Nasjonen

Fra venstre Jan Sælid (delvis skjult) som Bjarne, Trond Høvik (Leif), Egil Hegerberg (Gunnar) og Torill (Hanne Gjerstad Henriksen)

Foto L-P Lorentz