home

Det Norske Teatret, Scene 2: «Kalvø – en time av livet ditt du aldri får tilbake»

Av og med Are Kalvø
Regi: Erik Ulfsby
Scenografi og kostymer: Mia Runningen
Manusinnspel: Jens M. Johansson/Agnes Ravatn/Dagfinn Lyngbø/Erik Ulfsby

Med Kalvøs intelligente humor går en time riktig så fort!

Are Kalvø er en av Norges morsomste humorister, også på teaterscenen, og nå inntar han Det Norske Teatret for tredje gang. I 1998 var revyen «Tusen år og like blid» en fulltreffer, og selv om oppfølgeren, «Det folk vil ha» var for ujevn til helt å innfri forventningene, manglet den ikke fornøyelige høydepunkter.
Nå er Are Kalvø tilbake på Det Norske Teatret, denne gangen alene på scenen, men med Ståle Sletner og Ole Marius Melhuus på blant annet piano og bass. Pluss at han hver kveld har sikret seg en hjelpsom gjest fra salen.
Ubesværet slentrer Kalvø omkring i rommet, mens han spontant, tilsynelatende tilfeldig følger opp det ene morsomme innfallet etter det andre. Mye av sjarmen og styrken ligger nettopp i Kalvøs særegne scenenærvær, ikke minst i hans evne til å få oss til å glemme at han «spiller» en nøye planlagt og instruert rolle som han skal gjenta kveld etter kveld. I stedet opplever vi at han henvender seg helt spesielt til oss, og at de mange artige vitsene faller ham inn akkurat her og nå.
Utgangspunktet for Kalvøs vandringer i eget liv og andres er de iblant overraskende aktivitetene vi mennesker bruker tiden på, ifølge Statistisk Sentralbyrås tidsbruksundersøkelser. Vittig og observant driver han treffsikker harselas med dagens tidkrevende trender. Det er fremdeles her han har sin styrke, han har aldri vært, og ser heller ikke ut til å ville bli, en skarp og utfordrende politisk satiriker. 

Han driver gjøn med våre utallige «jubileumsfeiringer», med vår tids fenomenale oppfinnelser – fra klokken med kalkulator til dagens mobiltelefon via plattinger og rollerburgere. Han nøler heller ikke med å nærme seg det personlige: på den ene siden snakker han åpent om ensomheten etter konas for tidlige død i fjor, og om forsøket på å finne tilbake til det normale der også latteren har sin plass, mens han på den andre siden utleverer episoder fra ungdomstiden på Sunnmøre som gir perspektiv over samfunnsutviklingen. Det er noen dødpunkter innimellom, men i det store og hele har forestillingen fart, rytme og framdriv.
Kalvøs konklusjon er klar: Slik verden utvikler seg, vil vi, i motsetning til forfedrene våre, ha problemer med å finne tid til virkelig å sette spor etter oss. Men det skal Kalvø gjøre noe med, iallfall for eget vedkommende. Jeg skal ikke røpe hans «bragd», men den har et vittig poeng, og gir ham anledning til å gjøre avslutningen til et virkelig høydepunkt takket være glitrende parodier på ledende politikere som Jens Stoltenberg og Barack Obama.
«En time av livet ditt du aldri får tilbake» er forestillingens underfundige tittel. Men så lenge timen går så fort og Kalvøs intelligente humor gir meg nok å le av, har jeg ingenting å klage på!

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 3. november 2014

Publisert: 04.11.14 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Kalvø

Kalvø

Are Kalvø

Foto Erik Aavatsmark