home

«Kjendiskarusellen» går og går

Riksteatret: «Komplottet»

Av Joe Penhall
Oversatt av Teodor Janson
Regi: Kim Sørensen
Scenografi og kostymedesign: Tuva Hølmebakk
Med Kåre Conradi, Ulrikke Døvigen og Tov Sletta

En aktuell komedie tar opp en viktig problemstilling

Joe Penhalls kyniske og dystre komedie er en aktuell og relevant kritikk av vår tids kjendishysteri og tabloidjournalistikk. Den feterte TV-stjernen Barry har nettopp gjort ferdig ukas show, og befinner seg på et luksuriøst fem-stjerners hotellrom der han får besøk av Liz og Greg, to representanter for en privatbank som gjerne vil ha ham som kunde, og tilbyr ham gode betingelser. De skryter uhemmet av kjendis-Barry, kaller ham en genial komiker, og han takker ja til å holde et kåseri for bankens kunder – mot et fett honorar, for som vi også skal se senere, penger betyr mye for Barry. Liz og Greg skåler i champagne, og etter gjentatte ganger å ha avslått, ender Barry med å skåle med dem.
Det skulle han ikke ha gjort. Når han først har begynt å drikke, kan han ikke stoppe. Han tømmer den ene etter den andre av hotellrommets små flasker, og når Liz kommer for å drøfte kåseriet med ham, er han temmelig beruset. Han prater som en foss om seg selv, før han til slutt tilbyr Liz dop og gjør et klosset – kanskje litt pliktskyldig? – forsøk på å forføre henne. 
Da gjør Greg entré igjen, og avslører at han og Liz langt fra jobber i bank: De er «undersøkende journalister», Liz har vært utstyrt med både kamera og mikrofon, så de har bevis for alt Barry har sagt og gjort. Det skal bli tidenes reportasje.
Joe Penhall gir en nådeløs skildring av stykkets tre karakterer: Greg og Liz er totalt amoralske, de får en kick av å gi seg ut for å være andre enn de er: «jeg elsker å kle meg ut. Lage en «rolle» … det er likesom kreativt» utbryter Greg. For dem er det de gjør så riktig at de ikke føler noe behov for å rettferdiggjøre metodene sine, for kjendiser er jo «fakes» alle sammen, «en pariakaste» som det er journalistenes ansvar å «jekke ned».
Offeret deres, Barry, er heller ingen sympatisk karakter: Selvopptatt og nytelsessyk som han er, betyr det alt for ham å være på «kjendiskarusellen», «det er som dop… mere som et dop enn dop»,. Dermed blir han på en måte selv avhengig av en journalistikk som utnytter ham. Og når han attpåtil kan få honorar for et avisoppslag der han skal få være hovedperson som sorgtung enkemann, spiller ikke en gang hensynet til barna noen rolle.
Joe Penhall som visstnok selv har vært journalist, retter søkelyset på et viktig og aktuelt problem, og det gjør det lettere å bære over med enkelte svakheter ved stykket. Det tar for eksempel litt for lang tid før den dramatiske avsløringen om Liz og Gregs sanne identitet kommer for en dag, begge journalistene er så endimensjonalt skildret at de nærmest blir klisjeer, og selv om vi innser at Barry er ulidelig PR-kåt, er det litt usannsynlig at han går med på å bli intervjuet av Liz etter skandale-oppslaget.
Kåre Conradi gjør en glimrende og nyansert innsats i rollen som alkoholisert kjendis med toppen i karrieren bak seg, og det hadde vært riktig spennende å vite hvilke erfaringer han selv har hatt med skandalepressen. Ulrikke Døvigen og Tov Sterri er skikkelig usympatiske i rollene som Liz og Greg. Kim Sørensens regi er både fiks og poengtert, og Tuva Hølmebakks hotellrom fortjener fem stjerner!

«Dette kammerspillet kunne vært hentet fra Norge akkurat nå. Eller kunne det egentlig det?», spør Ellen Horn i programmet. Riksteatret følger opp spørsmålet. Samtlige forestillinger skal etterfølges av at lokale redaktører eller journalister drøfter saken med publikum. På Oslopremieren var det Aftenpostens Harald Stanghelle som ledet debatten, og det kom fram at et betydelig antall publikummere mente at jo, det kunne skjedd her. Både Tor Erling Staff og Redaktørforeningens generalsekretær Arne Jensen, kom med innspill. Ingen tvil om at en slik umiddelbar oppfølging av stykkets tema vil kunne bli en viktig kommentar til en interessant oppsetning.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen fredag 23. januar 2015

Publisert: 28.01.15 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Komplottet

Komplottet

Barry (Kåre Conradi), Liz (Ulrikke Døvigen) og Greg (Tov Sletta)

Foto Fredrik Arff

Komplottet

Komplottet

Kåre Conradi som TV-stjernen Barry

Foto Fredrik Arff