home

Klimakonferanse og klovnekunst

«Z'Humains!» - Théâtre du Châtelet, Paris 1.12.2015

Av og med: Meriem Menant/Emma la Clown og Catherine Dolto
Regi: Kristin Hestad.

Under klimakonferansen i Paris i desember 2015, ble det spilt en forestilling i Châtelet-teatret som nettopp omhandlet klima- og miljøkrisen i vår tid.
Gudlaug Hovig og Elisabeth Heradstveit anmelder forestillingen. 

Forestillingen «Z’Humains» (Menneskene) er den hittil siste produksjonen til Meriem Menant, alias Emma la Clown og hennes medspiller Catherine Dolto. Den handler om miljøet vårt i videste forstand – og er ment som et varsku om at jorden er i ferd med å gå under.  Forestillingen eller «forelesningen», som den kalles, ble mottatt med stor begeistring i et fullsatt Châtelet-teater i sentrum av Paris 1.desember.
Emma la Clown er blitt en kjent klovn i Frankrike med 12-15 forestillinger på sitt repertoar. Hun har markert seg i det franske teatermiljøet siden 1996 både med soloforestillinger og «forelesninger» i samarbeid med Catherine Dolto, lege og terapeut. De har begge teaterutdannelse fra Jacques Lecoqs internasjonale teaterskole i Paris, - slik som Kristin Hestad, selv sykehusklovn,  og regissør for denne og flere andre av forestillingene til Emma la Clown. 
Hva er en klovn? «For å våge å være klovn må man ta inn over seg det skjøre forholdet mellom latter og drama, kunne danse på bølgekammen mellom latter og tragedie, velge latteren som våpen for å slåss mot håpløsheten», skriver Catherine Dolto, i sitt forord til Meriem Menants nye bok «Emma est moi»(Emma er meg (Bayard 2015)
Og hun skriver videre «..store klovner kan forene i en og samme  karakter alle sine indre motsetninger, sine uforenlige ytterpunkter, som så blir sammenføyd og forstørret. Ikke en kloning, ikke en dobbeltgjenger, ikke en marionette, - for klovnen er på en gang alt dette og mye mer. Et sjenert monster som ikke blottstiller seg før det er nok folk der til at smerten løser seg opp i latter, og som i et møte ansikt til ansikt, ville blitt uutholdelig.»
I Norge har vi nærmest ingen klovnetradisjon. Man kan støte på utsagnet: «Jeg er redd for klovner, jeg.» Vi forbinder vel klovnen mest med sirkus her nord. I de siste årene er imidlertid «sykehusklovn» blitt et begrep også i Norge. Latter som medisin! For store og små! Det har utviklet seg et frodig klovnemiljø knyttet til Rikshospitalet i Oslo (med bl.a. regissør Kristin Hestad) og Haukeland sykehus i Bergen. 
«Z’Humains» begynner med at de to aktørene Emma og Catherine vender tilbake fra en mislykket foredragsturné til en utenomjordisk planet for å advare beboerne fra å havne i samme krise som på jorda.  Når de skuffet skjønner at de befinner seg i Châtelet-teatret i Paris i 2015, bestemmer de seg like godt for å framføre foredraget «Anti - verdens undergang» for oss i salen.
Catherine er foreleseren. Emma er hennes makker og avsporende kommentator. Det er imponerende av Catherine Dolto å holde tråden og samtidig respondere på Emmas ekvilibristiske verbalitet og fysiske innfall. Salen jubler. Men det er alvor. «Vi går mot avgrunnen» synger Emma i sin vakre arie fra Glucks opera «Orfeus og Euridike», der Euridice, som hun heter på fransk, er byttet ut med «precipice»(avgrunn).
De teatrale digresjonene står i kø - gjennom to timer. Vi møter den kjente og milde astrofysikeren  Hubert Reeves på skype, en powerpoint («poyer pount», som Emma sier) over verdens tilblivelse og utvikling til i dag, to hånddukkers filosoferinger, lek med jordkloden à la Chaplin i «Diktatoren»  mm.  Og mot slutten et slag i ansiktet. Et filmkutt som viser bestialsk slakting av kyr. Meriem Menants kompani heter «La vache libre» (Den frie kua). Latteren stilner. Man forstår at de to på scenen mener blodig alvor. Menneskene må endre livsførsel nå, klokka er langt over fem på tolv!
Forestillingen skal turnere i Frankrike i 2016
Se: www.emmalaclown.com

Publisert: 10.12.15 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (8):

IdaLou Larsen21.01.16 20:13
"En midtsommernattsdrøm" blir det en stund til: Kveldens premiere ble avlyst pga. sykdom, og da er det uvisst om den i det hele tatt vil spilles i Oslo. Kanskje 10. februar, hvis Riksteatret finner lokaler - deres egne er under oppussing. Hvis ikke ser jeg den først i Drammen 11. februar. Er spent jeg også - blant annet på hvordan Jo Strømgren regisserer Shakespeare!
Viktor21.01.16 12:39
Venter i spenning på din anmeldelse av de fire forestillingene du nevner. Er spent på hva du mener om musikalen "Tenk om" på Det Norske, som fikk gode anmeldelser både i VG og i Aftenposten. Du legger vel den ut i dag, slik jeg oppfatter av hva du skriver nedenfor? Er også spent på hva du mener om "En midtsommernattsdrøm" av Shakespeare, regissert av Jo Strømgren, med de talentfulle unge skuespillerne fra "Fjerde Klasse Produksjoner".
IdaLou Larsen20.01.16 00:00
Jeg er forsåvidt fast anmelder, men Therese tar de viktigste. Vet ikke om hun finnes på nett,men skal undersøke det for deg. Har anmeldt "Tenk om"som jeg legger ut imorgen, og i denne uken anmelder jeg "Motortown", "En midtsommernattsdrøm"og "Johnson og Johnsen live".
Viktor19.01.16 17:23
Siden du ikke er fast anmelder i Klassekampen lenger, forstår jeg at det heller ikke er noen automatikk i at du vil anmelde forestillingene på idalou.no. Det var kun en forespørsel, siden jeg ikke holder papirutgaven av Klassekampen. Vet du om anmeldelsene til Therese finnes på nett?
IdaLou Larsen19.01.16 15:46
Takk for hyggelig nyttårshilsen, og ønsker godt nyttår tilbake til deg!Jeg har dessverre ikke fått se noen av de tre forestillingene u nevner, de er det Therese som har hatt ansvaret for, Jeg skal prøve å få sett og skrevet om dem på idalou.no, men er ikke sikker på at jeg får det til!
Viktor16.01.16 00:20
Siden vi ikke har hørt noe ennå, i 2016, fra vår kjære teater-anmelder, tillater jeg meg å frembringe et ønske om Godt Nytt År! Så registrerer jeg at vi allerede er i gang med en ny teater-sesong. I den anledning ser jeg, med forventning, frem til å lese dine ærlige og oppriktige meninger, dvs dine anmeldelser av de forestillinger som allerede har hatt premiere på nyåret! Dette gjelder spesielt forestillingene "Fortrolige Samtaler" , "Den Stundesløse" og "Stormen", som nylig har hatt premiere, og som jeg skal se i nærmeste fremtid. Har du sett noen av disse forestillingene? Og hvilken av dem likte du best?
Viktor12.12.15 10:54
En ny kommentar fra meg vedr. "Soga om Egil Skallagrimsson" finner du under "Congress of Dreams".
Viktor10.12.15 17:58
Hei! Du finner min kommentar til forestillingen "Soga om Egil Skallagrimsson", som jeg nå har sett, under din anmeldelse av "Congress of Dreams"
Z'humains

Z'humains

Meriem Menant/Emma la Clown og Catherine Dolto

Foto Compagnie Vache Libre