home

Filosofisk barneteater

Brageteatret i samarbeid med Teater Manu: «Jeg!»

Av Svein Nyhus
Regi: Cecilie Mosli
Scenografi: Yngvar Julin
Med Sulekha Ali Omar og Ronny Patrick Jacobsen
Talestemme: Lina Josefine Mosli Sæther

Sammen står Brageteatret og Teater Manu for en utfordrende, eksistensiell barneteater-oppsetning.

«Jeg!», en original og dristig oppsetning for barn, hadde urpremiere på Brageteatret i Drammen fredag. Forestillingen er et samarbeid mellom Brageteatret og tegnspråkteatret Manu, og ansvar for regien har Cecilie Mosli. I dag er hun nok mest kjent som «Mammon»-regissør, men hun har hatt ansvaret for flere gode barneteater-oppsetninger som Heddaprisvinneren «Før det ringer», den også på Brageteatret, og «Ronja Røverdatter» på Nationaltheatret.
«Jeg!» er en sceneversjon av barneboka med samme tittel, skrevet og illustrert av Svein Nyhus. I boka, ifølge teatret «en filosofisk bok om eksistensialisme for barn», beskriver ei lita jente seg selv og verden hun lever i, hun stiller spørsmålet «… hvor slutter jeg/Og hvor begynner jeg?» og hun kommer fram til at «hele verden er full av jeg/som kommer og går. Og alle er forskjellige/men alle sier jeg». Gjennom en rekke enkle spørsmål som også er treffende og tankevekkende for oss voksne, spekulerer hun over hva det vil si å være menneske.
I boka illustreres og utfylles jentas funderinger av de så vel virkelighetsnære som fantasieggende tegningene til Svein Nyhus. På scenen gestaltes den undrende, tenksomme og muntre jenta av både skuespiller og danser Sulekha Ali Omar og av Ronny Patrick Jacobsen. Mimikken deres er uttrykksfull og kroppsspråket gjennomført, og det tette samspillet mellom dem fungerer utmerket. De to har også den vanskelige oppgaven det er å gjenskape den innholdsrike verdenen som omgir jenta bare med støtte av noen enkle rekvisitter. For oss hørende er det god hjelp i Lina Josephine Mosli Sæthers finstemte opplesning av teksten, mens ikke-hørende kan følge handlingen gjennom tegnspråket til Ronny Patrick Jacobsen, sist sett som Vielgeschrei i Teater Manus glimrende versjon av «Den stundesløse».
«Jeg!» er en poetisk og sjarmerende vandring gjennom en annerledes og fremmed verden, men også en utfordrende og krevende form for teater. Sentralt i boka er det at hovedpersonen er ei svært lita jente, det understreker både tekst og bilder. I sceneversjonen støtter den purunge stemmen til Lina Josephine Mosli Sæther opp om barneperspektivet, men selv om både Sulekha Ali Omar og Ronny Patrick Jacobsen er troverdig barnslige, kommer vi ikke forbi at de begge er voksne.
Jeg skulle gjerne visst om det gjør det vanskelig for barna som forestillingen er beregnet på, å ta inn over seg det eksistensielle perspektivet. Uansett, på premieren moret flere av de yngre publikummere seg fortreffelig over innspill jeg ikke helt forsto det vittige ved. Kanskje et tegn på at «Jeg!» også nådde ut til målgruppen med sine filosofiske spørsmål om meningen med livet.

Dene anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 18. januar 2016

Publisert: 21.01.16 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Jeg!

Jeg!

Godt samspill mellom Sulekha Ali Omar og Ronny Patrick Jacobsen

Foto Brageteatret