home

Rusmisbrukeres hverdag

Hausmania Kulturhus, Antiteateret viser: «Én av fire

Regi og manus: Even Torgan
Utgangspunkt: Mark Ravenhills «Shopping and fucking» bearbeidet av Even Torgan
Scenografi og rekvisitt: Ida Skjefstad
Med – i alfabetisk rekkefølge: Fabian Christensen, Nils Bendik Kvissel, Gina Lindås Theodorsen, Fanny Vaager og Sebastian Warholm

Antiteateret er opptatt av samfunnsaktuelle spørsmål. «Én av fire» er en realistisk skildring av dop-avhengiges hverdag.

En vennegjeng fra Romerike folkehøgskole som hadde sett seg lei av både klassisk og avantgardistisk scenekunst, startet Antiteateret for tre år siden. De ville lage et teater som engasjerte, angikk og samtidig underholdt tilskuerne. De skulle aldri «lage teater kun for teaterinteresserte», «aldri sette opp teater som ikke er relevant for samfunnet vi lever i» og «aldri lage kjedelig teater» - tre bud de har fulgt til punkt og prikke i de tre oppsetningene jeg har sett.
Merkelig nok har norske riksmedier ikke vist denne originale, selvstendige gruppen den minste interesse, enda den utvilsomt representerer noe særdeles viktig i dagens forbrukersamfunn. Jeg var så heldig å bli invitert til Antiteaterets niende produksjon, «Gjøkeredet», der handlingen var lagt til en norsk ungdomspsykiatrisk avdeling. Jeg opplevde at gruppen drev en viktig form for teater, nemlig «å la det som skjer på scenen speile vår virkelighet direkte», en opplevelse som deres neste produksjon, «Reunion» der mobbing var tema, bekreftet.

Jeg gledet meg derfor da jeg mottok invitasjonen til deres første oppsetning i år, «Én av fire». Regissør Even Torgans manus tar utgangspunkt i Mark Ravenhills «Shopping and fucking» fra 1996, den gangen et sentralt bidrag til det såkalte «in-yer-face»teatret som hadde til hensikt å engasjere tilskuerne ved å provosere og sjokkere dem. «Èn av fire» har også svært realistiske slagsmål og sexscener, men sjokkerer ikke: I stedet opplever vi et skremmende, deprimerende bilde av dagliglivet blant rusavhengige ungdommer. Et aktuelt tema: på byen i Oslo skal visstnok én av fire bruke narkotika.
Når dørene åpnes, kommer vi tilskuere inn i en liten leilighet, og tar plass rundt scenen. Scenografen Ida Skjefstad har klart å gjøre Hausmannsgates gamle kafé til en troverdig leilighet med kombinert spisestue og kjøkken, og et soveværelse med dobbeltseng der Andrea (Gina Lindås Theodorsen) og Nicolay ligger og sover, men bli vekket når Kim (Fabian Christensen), som også bor sammen med dem, kommer hjem, tar seg en slurk av ett halvfullt glass på bordet, begynner å spy og klarer ikke å holde opp.
Andrea, Nicolay og Kim bruker alle narkotika, men Kim gjør et vanskelig forsøk på å bli rusfri. Han innleder også et ambivalent erotisk forhold til den velhavende misbrukeren Cecilie (Fanny Vaager), og boltrer seg hemningsløst i en dobbeltseng som utrolig nok har fått plass høyt opp på scenen til høyre. Andrea og Nicolay viser seg å ha så lite kontroll over sitt pengebruk at de blir nødt til å gå med på å selge MDMA – virkestoffet i ecstasy – for husverten Jonas (Nils Bendik Kvissel) som de skylder mange penger. Vanlig arbeid er ikke noe for dem, Andrea påstår riktignok at hun vil bli skuespillerinne, og framfører en usigelig klossete versjon av Peer Gynts åpningsscene for Jonas, mens Nicolay får sparken som kelner allerede første dagen på jobb. I litt over en time følger vi de fem gjennom hverdagslige, men avgjørende begivenheter helt til rusen tar overhånd, og deres skjøre verden raser sammen.
Forestillingen gir et realistisk og skremmende virkelighetsbilde av det programmet kaller «et relativt normalt miljø i dag».  Og det er først og fremst takket de fem skuespillerne: de viser en slik innlevelse i karakterene de gir liv til, at vi glemmer at de «spiller», de er, rett og slett. Resultatet er godt, engasjerende og meningsfylt teater.

«Én av fire» hadde premiere 1.oktobe 2016, men denne anmeldelsen er skrevet på grunnlag av forestillingen torsdag 6. oktober. 

Publisert: 11.10.16 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Én av fire

Én av fire

Andrea (Gina Lindås Theodorsen) og Nicolay (Sebastian Warholm)

Foto Antiteateret