home

«Julestjernen» skinner fortsatt

Nationaltheatret, Hovedscenen: «Reisen til julestjernen»

Av Sverre Brandt
Musikk: Johan Halvorsen
Regi: Kjersti Horn
Scenografi og kostymedesigner: Katja Ebbel Frederiksen
Koreografer: Birgitte og Mikkel Olsenlund
Musikalsk ledelse og arrangementer: Per Christian Revholt
Med blant andre Selome Emnetu, Kingsford Siayor, Per Christian Ellefsen, Petronella Barker

Gledelig at vår eldste barneklassiker fremdeles er liv laga

«Reisen til julestjernen» ble spilt for aller først gang for 92 år siden, og har siden vært ett av teatrets mest populære stykker. Det ble riktignok ikke satt opp en eneste gang mellom 1966 og 1985, en meget politisert tid, men i 1985 kom det tilbake, og har siden blitt spilt jevnlig – den lengste pausen har faktisk vært fra 2010 fram til årets forestilling som hadde premiere lørdag.
Så vidt jeg kan se, er det første gangen en ung og fremadstormende regissør som Kjersti Horn påtar seg ansvaret for «Reisen til julestjernen». I programmet for Lise Fjeldstads oppsetning i 2004 skrev kritiker Annette Mürer at «det kan synes som om [i Reisen til julestjernen] har fått et evig liv, men det er bare mulig så lenge forestillingen hver gang skapes på nytt av scenekunstnere for en ny tid med det beste av den gamle i behold».
Dette har Kjersti Horn klart. Ifølge programmet har både hun og scenograf Katja Ebbel Frederiksen vært opptatt av å skape teatermagi, og langt på vei lykkes de. I år som tidligere ble jeg litt skuffet over at såpass mange muntlige vitser først og fremst er beregnet på de voksne tilskuerne, som for øvrig var mange, også uten barnefølge! Men her kunne jeg med glede konstatere at min seksårige medkritiker flere ganger lo høyt og spontant. Et stort pluss for forestillingen er de 22 unge danserne. I alder spenner de fra riktig små barn til tenåringer, og deres tolkning av Birgitte og Mikkel Olsenlunds oppfinnsomme og fantasirike koreografi tilfører forestillingen mye sjarm og livsglede. Det gjør også Per Christian Revholts sterke musikalske ledelse.
.
Kjersti Horn viser både respekt og forståelse for Sverre Brandts fortelling, og følger nøye historien om fattige Sonja (Selome Emnetu) som gir seg ut på en farlig reise for å bringe julestjernen tilbake til Kongen som dermed skal få igjen datteren han har mistet. Den onde greven og den enda ondere heksen gjør alt for at Sonja ikke skal lykkes. Men som seg hør og bør i et riktig juleeventyr seirer Det Gode til slutt.

En liten innvending er at med unntak av et par scener mot slutten blir selve den dramatiske handlingen ikke vektlagt nok. Under siste sceneskifte spurte mitt følge om det nå var slutt – et tegn på at hun ikke helt hadde klart å følge dramatikken i selve historien.
Skuespillerne skal veksle fra forestilling til forestilling. På premieren var Selome Emnetu en varm og nestekjærlig Sonja, og det var svært positivt at ikke alle de andre på scenen var etnisk norske: Kingsford Siayor og Iselin Shumba var for eksempel et energisk og morsomt par som Ole og Petrine.
Med andre ord – all grunn til å glede seg over at «Julestjernen» skinner igjen!

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 24. oktober

Publisert: 26.10.16 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (7):

Viktor06.11.16 15:24
Til Anne: Takk for viktig informasjon! Jeg var faktisk ikke klar over at man ved å klikke på "hjem" øverst, kan få opp siste kommenterte artikler i kolonnen til venstre. Det gjør det, selvsagt, lettere å følge debatten, også hva angår "gamle" anmeldelser. Det er flott at du gjør meg oppmerksom på dette! P.S. Hvis det skulle dukke opp en ny mulighet til å få kjøpt "Trass alt" til en rimelig pris, for eksempel på et eller annet boksalg, er det fint om du kan informere meg her i kommentarfeltene. Heretter skal jeg huske å klikke på "hjem", for å sjekke om det har kommet nye kommentarer på noen av Idalous artikler og kritikker.
Anne05.11.16 22:49
Til Viktor: Det var jo sommerpause og dermed lite aktivitet på bloggen her, så håper "Trass alt" dukker opp igjen på salg en annen gang så du får sikret deg et eksemplar. Skjønner godt du ikke kikker på gamle anmeldelser så ofte, men hvis du klikker på "hjem" øverst, så kommer siste kommenterte artikler opp i kolonnen til venstre, det gjør det lett å følge debatten.
IdaLou Larsen02.11.16 23:04
Takk for at du orienterte meg om din kommentar til "Draum om hausten"!
Viktor02.11.16 21:28
NB! Til orientering har jeg lagt inn en kommentar under din anmeldelse "Draum om hausten".
Viktor31.10.16 15:05
Hei og takk for nyttig informasjon! Jeg har også lest ditt svar under "Richard III". Det var jo synd at jeg ikke fikk med meg informasjonen fra Anne før 27.august. Da kunne jeg ha kjøpt boken "Trass alt" på Bokforlagenes salg for kr 90,- Det er sjelden jeg klikker meg inn på gamle anmeldelser og diskusjons-tråder, når det har gått så lang tid som 5 måneder, slik som i dette tilfellet. Hvis informasjonen (kommentaren) hadde blitt skrevet under din siste (nyeste) anmeldelse, hadde det vært større sjanse for at jeg hadde lest den på det tidspunkt da det var aktuellt. Nå koster boken kr 499,- hos Ark. Spørsmålet er om den kan være å oppdrive noe annet sted til en rimeligere pris? Hvis noen vet noe om dette, er det fint å få noen tilbakemeldinger. Takk!
IdaLou Larsen31.10.16 14:03
Hei igjen! Hva !TRass alt" angår, har jeg lagt inn følgende svar under "Richard III": "Det er mulig å få kjøpt boka, enten hos en bokhandler eller på nett. Men den er ganske dyr. Her kan du se hva ARK skriver! Linken er "https://www.ark.no/ark/boker/Fidjestol-Alfred- Trass-alt-Det-Norske-Teatret- 9788252178753#.WBc_mvrhBPY". Hva barneforestillinger angår, er jeg - som jeg mener å ha sagt tidligere - enig i at pressen ikke stiller høye nok krav til dem. Men "Julestjernen" ga mitt seks-årige følge en storartet opplevelse - hvilket hun ikke hadde med "Flåklypa"!
Viktor31.10.16 00:53
Etter å ha lest din anmeldelse av "Julestjernen", er mitt inntrykk at dette er en riktig så flott og fornøyelig barne-forestilling. Om jeg velger å se den, vil tiden vise. Som du vet, har jeg "bommet" litt på enkelte barne-forestillinger tidligere, til tross for at både du og andre anmeldere har vært svært positive. Da blir man jo litt skeptisk, spesielt når prisnivået er så høyt som på denne forestillingen. Når det er sagt: Om Nationaltheatret, eller regissøren, vil invitere meg, vil jeg nok mest sannsynlig takke "ja". Så til en annen sak: Jeg har registrert at Anne har lagt inn en ny kommentar under din anmeldelse av "Richard III". Hennes kommentar av 25.august, ble registrert av meg først i dag (det er sjelden jeg er inne og sjekker om det har kommet nye kommentarer eller svar, når det har gått flere måneder siden siste kommentar i en diskusjons-tråd). Anne skriver at boken "Trass alt" (om Det Norske Teatrets historie) var å få kjøpt på Forlagenes Boksalg t.o.m. 27.august. Det er jo uansett for sent å få kjøpt denne boken på Forlagenes Boksalg, som ble avsluttet for 2 måneder siden. Nå lurer jeg på om noen vet om det fortsatt er mulig å få kjøpt boken "Trass alt"? Hvis Anne, eller du Idalou, eller noen andre vet noe om dette, det vil si: hvor jeg kan henvende meg for å få kjøpt denne boken, vil jeg være meget takknemlig hvis dere kan svare meg her! Takk!
Reisen til julestjernen

Reisen til julestjernen

Sonja (Selome Emnetu)

Foto Øyvind Eide