home

En severdig "Rinnanbanden"

Riksscenen: «Rinnanbanden»

Skuespillerutdanninga ved Nord universitet, og Feil Teater gjester Oslo
Regi: Kjell Moberg
Musikk: Asgeir Skrove
På scenen 14 avgangsstudenter fra Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag
Den 15. studenten, Eilif Fjeld Teisbo, medvirket ikke på scenen, men hadde ansvaret for «projeksjoner og øvrig teknikk

Avgangsforestillingen til studentene ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag gir et interessant innblikk i en viktig del av Norges historie. 

For et par uker siden, 8. og 9. juni, var det i Oslo anledning til å se «Rinnanbanden», avgangsproduksjonen til tredje-års studentene ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. Gruppen «Feil Teater», som de samme studentene dannet under sitt andre år på Teaterhøyskolen i Verdal, og som gjestet Oslo i fjor, står i programmet oppgitt som medprodusenter. «Skolen lot oss bruke Feil Teater-navnet siden vi ønsket det og brukte kompaniet aktivt i prosessen», forklarer pressetalsmann Lars Halvor Andreassen.
Denne gangen står to av Teaterhøyskolens pedagoger – Kjell Moberg, som ellers er tilknyttet frigruppen New International Encounter, og Asgeir Skrove –for regi og musikk. Programmet oppgir ingen dramatiker for stykket «Rinnanbanden», og det foreligger heller ikke noe manus. Men jeg får opplyst at teksten bygger på det dokumenterte materiale som finnes om landssvikeren Henry Oliver Rinnan og motstandsmannen Odd Sørli, og at den er blitt utviklet gjennom et samarbeid mellom Kjell Moberg og skuespillerne.
I fjor var Feil Teater av den oppfatning at selve den dramatiske teksten har altfor stor betydning i dagens scenekunst. De mente at det finnes «et hav av mer engasjerende og tilgjengelige måter å fortelle en historie på», og selv om kroppsspråk også tar mye plass i årets oppsetning, spiller teksten en viktigere rolle, og de 14 medvirkende utmerker seg ved god diksjon. Men selve det dramatiske forløpet er temmelig kaotisk.
Til trodd for et noe rotete inntrykk, gir stykket gir et svært interessant innblikk i en viktig del av Norges historie under annen verdenskrig. Regissør Kjell Moberg legger i programmet vekt på hvor viktig det er å minnes vår fortid, og han håper at «Rinnanbanden» vil få publikum til «å stoppe opp et øyeblikk for å lytte til mytene og de fragmentene som eksisterer av vår nære historie.»
Min nysgjerrighet ble vekket, og det første jeg gjorde da jeg kom hjem, var å lete på nettet etter mer kunnskap om det som skjedde i Trøndelag fra 9. april 1940 til Rinnan etter krigen ble dømt for landssvik, og i 1947 henrettet av en eksekusjonspelotong ledet av Odd Sørli.
Ett viktig tema er de tragiske konsekvensene krigen får for den enkelte – i dette tilfelle for Odd Sørli og hans kone Edel som begge slet med store psykiske problemer etter krigen.
Forestillingen starter med at de to forlover seg 8. april 1940, og følger dem fram og tilbake gjennom krigen og etterkrigstiden. Men i stedet for å lage en kronologisk scenisk framstilling av de historiske begivenhetene, har regissøren og skuespillerne valgt å la handlingen hoppe fram og tilbake i tid, hvilket ikke gjør det helt enkelt å følge utviklingen når man ikke har inngående kjennskap til det som skjedde den gangen. 
Som medforfatter burde en erfaren teatermann som Kjell Moberg lagt mer vekt på å nyansere også Henry Rinnan og følgesvennene hans slik at studentene fikk anledning til å utdype en karakter.  Samtlige gjør en god innsats, og jeg merket meg spesielt Julia Küster som Edel og Sebastian Skytterud Myers som Odd Sørlie – kanskje nettopp fordi de var de eneste med klart definerte personer å tolke. Pål André Hasselvold, Amalie Sofie Ibsen Jensen, Thomas Gallagher og Lars Halvor Andreassen vekslet mellom å spille Henry Oliver Rinnan – hvilket ikke nettopp gjorde det enklere å følge handlingen! 
Ensemblet hadde nok fortjent å møte større utfordringer i sin avgangsforestilling. Men likevel: «Rinnanbanden» er en severdig opplevelse.

Feil Teater har gjort meg oppmerksom på at Kjell Moberg ikke er ansatt som pedagog ved Teaterhøyskolen, som forøvrig ligger i Verdal, ikke i Levanger som jeg kom i fare for å skrive. Han er innleid regissør for "Rinnanbanden". Det var det jeg opprinnelig trodde, men jeg misforsto opplysningene jeg leste i et intervju med ham på nettet. Men nå er feilen rettet opp! 

Publisert: 22.06.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Rinnanbanden

Rinnanbanden