home

Uvanlig morsom musikal

Det Norske Teatret, Hovudscenen: «The Book of Mormon»

Et samarbeid med Kilden Teater og Konserthus
Manus, musikk og songtekstar av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone
Originaloppsetjinga blei regissert av Casey Nicholaw og Trey Parker
Omsetjing Are Kalvø
Regissør: Vidar Magnussen
Musikkansvarleg: Lars Bleiklie Devik
Scenograf: Gjermund Andresen
Koreograf: Johan Osuldsen
Kostymedesignar: Ingrid Nylander
I rollene: Frank Kjosås, Kristoffer Olsen, Anette Amelia Hoff Larsen, Preben Hodneland, Marcus Bailey, Marvin Amoroso, Niklas Gundersen pluss et ensemble på 13!

"The Book of Mormon" er en musikalopplevelse helt utenom det vanlige!

«The Book of Mormon» hadde urpremiere på Broadway i 2011, og vant hele ti priser, blant annet som årets beste musikal. I 2013 var det premiere i London, der forestillingen fikk Laurence Olivier-prisen som årets musikal, og den spilles fremdeles. Om en uke settes den opp igjen i Stockholm der den hadde stor suksess i fjor. Med andre ord er det en populær musikal som hadde Norges-premiere på Det Norske Teatret lørdag 2. september. Så ble den da også hilst med velfortjent stormende jubel, og teatrets hjemmeside melder om at alle forestillinger fram til 21. desember allerede er utsolgte!
«The Book of Mormon» som har beholdt originaltittelen, er historien om to unge, nyutdannede mormoners viderverdigheter når de, slik seg hør og bør i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, etter tre måneders opplæring skal gjøre plikttjeneste som misjonærer under fjerne himmelstrøk. De to blir sendt til Uganda, et land herjet av nød, sykdom og krig. Den ene er dyktige Eldste Price (Frank Kjosås), den andre Eldste Cunningham (Kristoffer Olsen), en underlig skrue som har en tendens til å leke med sannheten. Men i løpet av kort tid i Uganda, snus rollene opp ned, og nettopp takket være sin sprudlende fantasi, blir Eldste Cunningham den som får full klaff: Han klarer å omvende ikke bare én ugander, men en hel landsby!
De mormonske misjonærene har ikke lykkes så godt i Norge – Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige har visstnok bare 4600 medlemmer her hjemme, men de fleste har nok en gang opplevd at en ulastelig antrukket ung mann har ringt på døren deres, og vil derfor more seg godt når Eldste Cunningham fortvilet roper «Kva gjer vi no? Kva gjer vi no?» når han oppdager at de afrikanske landsbyhusene ikke har ringeklokke.
Naturligvis driver «The Book of Mormon» gjøn med mormonerne, men harselasen er godmodig, og forfatterne har uttalt at hensikten deres har vært å si noe om religion generelt, og beskriver stykket som et «ateistisk kjærlighetsbrev til en religion». Og ja - det er ikke hver dag vi er så heldige å oppleve selveste Jesus på scenen, Her dukker han stadig opp og forteller blant annet at «Eg er Jesus. Folkens, eg har nettopp blitt korsfesta på den andre sida av jordkloden. Eg har berre tre dagar på meg før eg skal stå opp frå dei døde, og dei dagane har eg tenkt å bruke til å forkynne for dykk her i Amerika». Også religionens grunnlegger, Joseph Smith som stadig «snakkar med Gud»,  hører til i det rikholdige persongalleriet, og tillegges her de underligste uttalelser.
Men selv om «The Book of Mormon» driver fleip med religion, er stykket først og fremst en original og fengende musikal. Den er Vidar Magnussens debut som regissør, og han står for en usedvanlig underholdende forestilling.
De to unge misjonærene, Frank Kjosås og Kristoffer Olsen, er «The Book of Mormon»s bærende krefter. De tolker sine roller med vitalitet, humør og en fantastisk energi, de synger og danser elegant og presist, samspillet mellom dem er treffsikkert og vittig, og Kristoffer Olsen imponerer stort i sin første rolle på Det Norske Teatret.
Men de er ikke de eneste som imponerer: Det gjør alle i det dyktige ensemblet. Anette Amalie Hoff Larsen er unge Nabulungi, den første til å tiltrekkes av mormonerne, hvilket kommer til uttrykk i hennes flotte solonummer, «Sal tlay ka siti», Marvin Amoroso er hennes bestemte far, Preben Hodneland en fornøyelig mormonsk distriktsleder med homofile drømmer, og Marcus Bailey den blodtørstige generalen – som Cunningham til slutt også klarer å omvende. Men de er ikke de eneste som imponerer: Det gjør alle i det dyktige ensemblet der de fleste lekende lett veksler mellom ulike roller.
De mange sangnumrene er sjarmerende og godt framført, selv om det dessverre ikke er mulig fullt ut å følge sangtekstene. Det er litt synd for manuskriptet avslører at de inneholder mest av den vittige religiøse satiren, presist gjendiktet av Are Kalvø.

De mange dansenumrene er glimrende koreografert av Johan Osuldsen og framført med profesjonell dyktighet av ensemblet der mange har en bakgrunn som dansere. Gledelig er det også å se så mange på scenen som ikke er etnisk norske. Det tilfører «The Book of Mormon» en ekstra kvalitetsdimensjon. Kort sagt: en musikal utenom det vanlige. En helt spesiell opplevelse.

Publisert: 10.09.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (2):

IdaLou Larsen15.09.17 12:45
Tusen takk for varmende kommentar! Ja, den skal spilles på Kilden fra 20. april til 2. juni og håper du får sett den. Visste ikke at du hadde vært mormon en gang - for lenge siden? Beste hilsen IdaLou
Edel Margrethe Lohne12.09.17 00:02
Hei Ida Lou. Så fin anmeldelse du gir av dette teaterstykket som visst nok også kommer til Kristiansand til neste år. Det bærer nok kimen i seg til forvandling. Dette evangeliet om Jesus Kristus. Har selv vært medlem der. Hilsen Edel
"The Book of Mormon"

"The Book of Mormon"

Eldste Cunningham (Kristoffer Olsen) og Eldste Price (Frank Kjosås) har nettopp fått beskjed om at de skal dra til Uganda sammen.

Foto Fredrik Arff