home

Grei familie science-fiction

Nationaltheatret, Torshovteatret: «Nils Klims reise til underverdenen»

Fritt etter Ludvig Holberg
Bearbeidet av Lars Erik Holter og Sci-fi-Torshovgruppa
Regi: Lars Erik Holter
Scenografi: Mona Rustøy
Kostymedesign: Kathrine Tolo
Med Sigurd Myhre, Herman Bernhoft, Håkon Ramstad, Janne Heltberg, Marie Bock

Med «Nils Klims reise til underverdenen» har Sci-fi-gruppa på Torshov laget en helt grei familieforestilling. Men manus kunne gjerne ha vært bedre.

I Ludvig Holbergs roman er Nils Klim en ung naturvitenskapsmann som snubler mens han studerer en grotte i Fløyen i Bergen, og faller ned i underverdenen, på planeten Nazar. Etter en rekke viderverdigheter blir han keiser i landet Potu, men er så tyrannisk at han blir avsatt og ender opp igjen i Bergen. I den meget samfunnskritiske boka tar Holberg opp aktuelle problemer på 1700-tallet som likeverd mellom mann og kvinne, makthierarki, religion generelt og Nordens pietisme spesielt.
På Torshovteatret er Nils Klim bare ti år gammel. Det er bursdagen hans og det skal være feiring. Han får den fine mobilen han har ønsket seg, men hans tre år gamle søster maser om å få låne den, foreldrene gir etter og Nils blir så sint at han ikke vil ha mer med familien å gjøre, går opp på rommet sitt og roper at han «skulle ønske [han] bare kunne synke i jorda og bli borte for alltid». Og dermed rutsjer han brått ned til underverdenen, til planeten Nazar. Her snakkes det helt uforståelig helt til han får en hjelm og skjønner alt som blir sagt. På skolen dit han blir sendt er læreren fem år gammel, mens de tre elevene er godt over 30. Nils er så kvikk i hodet at han blir utnevnt til pizzabud – en allusjon til Holbergs Nils Klim som takket være sine lange bein og store føtter, ble ansatt som løpergutt for hoffet i Potu.
Hittil har det vært lett å følge med. Etter at Nils Klim går over til å være pizzabud, blir handlingen ganske springende, men har flere morsomme sketsjer. Litt etter litt innser Nils at verden ikke er så svart/hvit som han trodde. Han begynner å lengte hjem, og vil tilbake. Men fyrsten av Potu – også en Holberg-skikkelse -  forklarer ham: «Du skal ikke tilbake, Nils, du skal frem. Og for å komme frem må du gå igjennom». Stykkets moralske budskap? Nils klatrer iallfall selv opp til gutterommet og havner midt i bursdagsfeiringen. Slutten er uklar: søsteren dukker opp med hjelmen, og etter at Nils har forsikret henne om at han «elsker» henne, sender han henne hodestups ned i underverdenen. Hans hevn over søsteren … eller?
I god moderne tradisjon skal vi ikke tro at teatret representerer virkeligheten. Sigurd Myhre entrer scenen og småprater med oss. Han skal spille Nils, og ifører seg grønne klær, til og med grønt hår. Så kommer Maria Bock og blir til søsteren hans, mens Herman Bernhoft får rollen som pappa, og ettersom Nils også trenger en mor, tilbyr Håkon Ramstad seg å spille mamma. «Da leker vi at du er Mamma, du er pappa og du er lillesøster», sier Sigurd Myhre/Nils Klim. Dette fungerer riktig godt, og ikke minst Håkon Ramstad som mamma morer de unge tilskuerne.

Men fra det øyeblikket Nils Klim rutsjer ned i underverdenen, forsvinner fortellerperspektivet, og pappa, mamma, lillesøster pluss Maria Bock veksler mellom en rekke figurer uten at det kommenteres. De fire skifter mellom å være Bing, Bong, Bestemmerinne, lærer, elever, pizzaprinsesse, pizzakonge, Fyrsten i Potu, apoteker, to pasienter, en ny familie med far, mor og søster, Skyld, Dommer, Aktor, Forsvarer og Hjemmy. Å følge så mange ulike skikkelser i løpet av en kort time blir rett og slett for meget, især uten en direkte handling.
Min medkritiker på 7 år likte seg godt, og sa etter forestillingen at den var «spennende og kul og litt rar», men jeg som satt ved siden av henne, merket på kroppsspråket hennes at interessen dalte noe når handlingen ble vanskelig å følge.
Med et litt mer reflektert og gjennomkomponert manuskript kunne «Nils Klims reise til underverdenen» blitt en skikkelig science-fiction fulltreffer for aldersgruppen. I stedet er den bare en grei og ganske uklar familieforestilling.

Publisert: 13.09.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Nils Klims reise til underverdenen

Nils Klims reise til underverdenen

(Nils Klim) Sigurd Myhre 

Foto Øyvind Eide

Nils Klims reise til underverdenen

Nils Klims reise til underverdenen

Fra venstre: Maria Bock, Sigurd Myhre, Janne Heltberg, Herman Bernhoft og Håkon Ramstad.

Foto Øyvind Eide