home

På tur i alderdommen

Grenland Friteater gjester Litteraturhuset med «Reisen til Venezia»

Av Bjørg Vik
Regissør: Geddy Aniksdal
Scenograf og rekvisitør: Maria Løkken
Teknikk og scenografi: Agnar Rive
Kostymedesigner: Guro Dale
Komponist Guttorm Guttormsen
Med Anne-Sophie Eriksen, Lars Vik, Joakim Dan Jørgensen og Lena Barth Aarstad
Produsent: Hans Eliassen

«Reisen til Venezia» - et gammelt ektepars nostalgiske ferd inn i en forgangen tid

En av Norges eldste teatergrupper, Grenland Friteater ble grunnlagt i Porsgrunn i 1976. I de over 40 årene teatret har eksistert, har det produsert innovative forestillinger i de aller fleste sjangere, fra «bluesikalen Bråta» til en sterk tolking av Shakespeare’s «Hamlet». I over 20 år har har teatret også hver sommer avholdt Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Norges største arena for utenlandske gjestespill siden Hanne Tømta la ned Samtidsfestivalen da hun overtok som Nationaltheatrets leder.
Det er derfor en liten begivenhet når teatret gjester Oslo med sin egen oppsetning av Bjørg Viks «Reisen til Venezia». Stykket, som ble utgitt i 1992, hadde urpremiere i 1991 i regi av Gerhard Knoop på Intimteatret i Oslo, en produksjon som også ble vist på Den Nationale Scene i Bergen i 1992. Siden har det ikke vært satt opp i Norge, men er blitt spilt flere steder i utlandet.
I 2015 ble Bjørg Viks 80-årsdag feiret med en festaften i Porsgrunn, og i den sammenheng presenterte Grenland Friteater et utdrag av stykket, og regissør Geddy Aniksdal skriver i programmet at «gjensvaret frå publikum ga oss det puffet me trengte til å setja opp ein fullversjon». Denne «fullversjonen» hadde premiere under fjorårets teaterfestival, og har i høst lagt ut på en liten turné. Først Drangedal og Drammen, så Litteraturhuset i Oslo der stykket ble spilt torsdag og fredag i forrige uke. Tirsdag gjester det Hamar, og uken etter Holmestrand og Lier.
Som medlem av Sirene-redaksjonen så jeg i 1974 Kirsten Sørlies oppsetning av «To akter for fem kvinner» på Nationaltheatrets Amfiscene, og jeg husker fremdeles hvor rørt og begeistret jeg ble av Bjørg Viks evne til å se oss kvinner innenfra. Men dette «innenfra sett»-perspektivet er fraværende i «Reisen til Venezia» der Bjørg Vik inviterer oss til en småpussig og litt sentimental reise inn i to gamle menneskers univers.
Bjørg Vik hadde selv ikke fylt 60 da hun skrev stykket som ikke bygger på egne erfaringer, men på opplevelsen hun fikk da hun kom på besøk til et eldre nabopar som, iført anorakk og med sekk på ryggen, lekte at de reiste til fjells i sin egen stue. I stykket drar Oscar og Edith først til Rondane, deretter til Venezia, og på den siste turen får de med både rørleggeren og hjemmehjelpen.
Selv om Bjørg Vik nok forsøker å gi en realistisk skildring av det gamle ekteparet, er alderdommen her skildret ganske idyllisk og med en litt banal komisk vri. Ingen av stykkets fire personer er karakterer, men feministen Bjørg Vik fornekter seg ikke: stykkets kvinner er mer nyanserte enn de to mennene. Mens gamle Oskar (Lars Vik) iblant har problemer med å opprettholde kontakten med virkeligheten, er gamle Edith (Anne-Sophie Eriksen) hele tiden årvåkent til stede, og hun sørger stadig over sønnen som paret mistet da han bare var en uke gammel, og som Oskar nærmest har glemt. Hjemmehjelpen Vivian Sunde (Lena Barth Aarstad) sliter med å holde orden på tilværelsen etter mannens død, mens rørlegger Kristoffer Karlsen Joakim Dan Jørgensen) bare morer seg over livet. Stykket har ingen handling, det hele er en serie mer eller mindre vittige sketsjer.

Geddy Aniksdal har ansvaret for regien, og gjør det hun kan for å skape levende mennesker av stykkets litt klisjéaktige personer, og takker være de fire skuespillernes, ikke minst Lars Viks, dyktige kroppsspråk, replikkføring og mimikk lykkes den til dels: enkelte sketsjer som det venetianske måltidet og Oskars teatralske framføring av Bukkerittet fungerer riktig godt. På mange måter bærer stykket preg av å tilhøre en forgangen tid, og det oppleves som en nostalgisk ferd inn i en gammeldags forestillingsverden. Dette understrekes av de to scenografenes nitide gjengivelse av det gamle ekteparets leilighet. Og bevisst eller ikke, viser Grenland Friteaters gjennomførte tolkning at «Reisen til Venezia» hører teaterverdenen, ikke virkeligheten til.

Publisert: 30.10.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Reisen til Venezia

Reisen til Venezia

På tur til Venezia skåler Oskar Tellmann (Lars Vik)  med sin kone Edith (Anne-Sophie Eriksen)

Foto Dag Jenssen