home

Feil Teater går nye veier

Feil Teater på Schous kulturstasjon: «Jeg har skrevet en liste over ting jeg syns er viktig her i livet»

Av og med Amalie Sofie Ibsen Jensen, Vilde Johannessen og Sebastian Skytterud Myers
Teknikk og film: Eilif Fjeld Teisbo
Lyd: Thomas  Gallagher
Støttet av Dramatikkens Hus.,Oslo Teatersenter og Oslo Musikk- og  Kulturskole

Med "Jeg har skrevet en liste over ting jeg syns er viktig her i livet" ser det ut til at Feil Teater har endret - eller utvidet - sin oppfatning av hva som er viktig for dagens scenekunst.  

Mens de gikk på Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag dannet 15 av skolens studenter en teatergruppe de døpte Feil Teater, og i juni 2016 besøkte de Oslo med sin første forestilling: «Første feil». Gruppen hadde satt seg som mål å vise tilskuerne «teaterformer de aldri har sett tidligere, og som alle har tilfelles at det ikke finnes noen scenografi». De mente også at det i dag hersker «en slags misoppfatning om at teksten er teatrets bærende virkemiddel, når det i virkeligheten finnes et hav av mer engasjerende og tilgjengelige måter å fortelle en historie på».
I «Første feil» sto gruppen på en helt naken scene, og med det jeg den gangen beskrev som «et presist, elegant og nærmest akrobatisk kroppsspråk» ga den en visuell dramatisering av seks kjente filmer og noveller. I vår deltok gruppens medlemmer i Teaterhøgskolens avgangs-produksjon for kullet deres, «Rinnan-banden», der teksten spilte en viktig rolle.
For et par uker siden inviterte Feil Teater til en ny forestilling, «Jeg har skrevet en liste over ting jeg synes er viktig her i livet», så vidt jeg skjønner gruppens andre egenproduksjon. Jeg gikk ut fra at dersom det overhodet fantes en tekst, ville den være underordnet. Her tok jeg feil. Enda mer forbauset ble jeg da jeg i ettertid opplevde at teksten som med ett eneste unntak er «utviklet av skuespillerne» selv, også var tilgjengelig som manuskript. Forestillingen er også støttet av Dramatikkens Hus som jo har «det nasjonale ansvaret for scenetekstutvikling i Norge». Og Dramatikkens Hus har faktisk valgt å presentere stykket i neste års utgave av «Ny norsk dramatikk».

I litt over en time bruker de tre skuespillerne nettopp dialogen til å fortelle historien om det vanskelige ekteskapet mellom Johanne (Amalie Sofie Ibsen Jensen) og Jørgen (Sebastian Skytterud Myers) og om problemene til naboen deres Silje (Vilde Johannessen), en ung rådgiver i en telefonhelsetjeneste for ungdom.
Det ser altså ut til at gruppen har gjort helomvending i løpet av ett år, både når det gjelder tekst og scenografi. For som det står i manus, på scenen i Schous kultur-stasjon «ligger sammenrullede tepper, pappesker og ulike type møbler. Det minner om et flyttelass eller et ufullstendig hjem». Nå er det helt greit å endre – eller utvide – sitt kunstnerisk ståsted. Men jeg kunne nok ønsket meg en liten forklaring, enten i programmet eller på gruppens Facebook-side. 
Stykket åpner med Jonas Corell Petersens morsomme monolog fra skuespillet «Øy», en satire over vår tids mange fridager, og fortsetter med en rekke artige møter mellom de tre på scenen. Noen direkte handling er det ikke, bortsett fra at ekteparet Jørgen og Johanne, etter å ha problemer med hverandre, ender med å bli skikkelig uvenner med naboen Silje.
I sin pressemelding skriver Feil Teater at «forestillingen kaster et kritisk blikk på det norske velferdssamfunnet, og er nyskapende i måten den eksperimenterer med form, innhold og visuelle virkemidler». Her kan jeg dessverre ikke si meg helt enig. Jeg opplevde ikke forestillingen som tydelig samfunnskritisk, men som en litt ironisk, utvendig fremstilling av dagens unge mennesker gjennom en rekke småpussige opptrinn. De tre skuespillerne vektlegging av kroppsspråk og mimikk tilførte riktignok teksten en ekstra dimensjon, men forekom meg ikke spesielt «eksperimenterende». Jeg ble faktisk litt skuffet over at Feil Teater ser ut til å utvikle seg i en mer konvensjonell retning. Så får jeg bare håpe at det er jeg som ikke har skjønt det nyskapende ved å få fram at, ved siden av «kjærlighet», er «tupperware», «gå i platebutikken og høre på en plate med fint cover», «en god tempurpute» og «litt farge på kroppen» blant de viktigste tingene i livet.

Publisert: 21.11.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
"Jeg har skrevet en liste over ting jeg syns er viktig her i livet"

"Jeg har skrevet en liste over ting jeg syns er viktig her i livet"

Fra venstre Jørgen (Sebastian Skytterud Myers),Johanne (Amalie Sofie Ibsen Jensen) og Silje (Vilde Johannessn)

Foto Feil Teater