home

Produksjonsselskapet Rastløs, Fyrhuset i Kværnerbyen

Tankevekkende scenekunst

«Et husholdningsliv»
Idé og manus: Fabian Christensen og Johan Sigmundstad
Regi: Eivin Nilsen Salthe
Regiassistent: Nina Vilde Hoff
Med Fabian Christensen og Johan Sigmundstad
Produsenter: Gorm Grømer og Even Vesterhus

Rastløs Produksjon har skapt tankevekkendescenekunst av et dystert tema.

Rastløs Produksjon vil lage «teater med ungdom og unge voksne som målgruppe […] teater som gransker og speiler dagens samfunn. Våre forestillinger skal ta opp temaer som sosial, politisk og økonomisk urettferdighet, psykisk sykdom, ensomhet, frihet, seksualitet og kjærlighet. Rastløs har et stort samfunnsengasjement, og skal alltid ta de svakes side. Vi ønsker å bruke teateret til å snakke for de som ikke har en stemme, eller sjelden blir hørt.»
Gorm Alexander Foss Grømer og Herman Ljung Opedal var studenter på bachelorprogrammet i skuespill på Westerdals Oslo ACT, da de våren 2015 stiftet teatergruppen Rastløs Produksjon. I mai samme år satte de opp Harold Pinters «Kjøkkenheisen» der de selv spilte stykkets to roller. To år senere, i mars 2016, kom deres andre produksjon, Nicky Silvers «Oppvokst i fangenskap» og deres tredje, «Suksesskalenderen», den første der ensemblet også hadde ansvaret for teksten, hadde urpremiere i desember i fjor. Forestillingens regissør, Even Standal Vesterhus, er nå en del av ledergruppen sammen med Gorm Alexander Foss Grømer og Herman Ljung Opedal

Allerede nå, to måneder senere, spilles deres fjerde produksjon, «Et husholdningsliv» der Fabian Christensen og Johan Sigmundstad både har ansvar for idé og manus, og deler på å fremstille den paranoid schizofrene Truls. Oppsetningen er en bearbeidet versjon av gruppens avsluttende bachelorforestilling på Westerdal, og her debuterer skuespiller Eivin Nilsen Salthe som regissør.

Bakgrunnen for at Rastløs tar opp psykisk sykdom, er at en venn av dem fikk påvist denne diagnosen, og teksten er basert både på intervjuer med psykologer og spesialister, og med samtaler med vennen selv. Hensikten har vært «å forstå [ham] bedre, (…) avmystifisere og opplyse».
Resultatet er blitt en fascinerende og fullstendig annerledes teateroppsetning. 
Mens vi inntar plassene våre i Fyrhuset – for anledningen omgjort til et lite amfiteater – hører vi i bakgrunnen et slags radio-opptak der en ung mann snakker om den gangen han var innlagt. Lyden er så lav at det ikke er mulig å oppfatte sammenhengen, men signalet er tydelig.
I en drøy time levendegjør Fabian Christensen og Johan Sigmundstad den sinnssyke Truls, og vi følger ham gjennom en rekke anfall – behovet for å oppnå innsikt i sine mange forskjellige sider, og i selve sykdommen, erkjennelsen av å være «en ensom ulv», den stadige angsten for å bli syk eller forgiftet, Star Wars-drømmene, selvmordsforsøkene – kort sagt, en virkelighetsnær, men også til tider vittig skildring – som når Truls forklarer at han spiser sin egen avføring fordi det er «det tryggeste, det har vært gjennom deg selv, det er ditt. Ingen kan ha tukla med det». Han er nemlig så redd for å bli forgiftet at for å klare å kaste opp, stikker han en tannbørste ned i halsen: «den gikk jo ned og satte seg fast. Og det er ikke kødd. {[…] Men den er ute nå altså».
Med gjennomført presisjon i mimikken, et smidig, lekende og ekstremt uttrykksfullt kroppsspråk, og en avslørende replikkutlevering klarer de to skuespillerne å trekke oss tilskuere inn i en på en og samme tid totalt fremmed og velkjent verden. At det virkelig går an å bruke et så dystert og lite teatralsk tema til å skape tankevekkende god, aktuell og viktig scenekunst lover godt for fremtiden til produksjonsselskapet Rastløs.

Publisert: 07.02.18 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Et husholdningsliv

Et husholdningsliv

Den schizofrene Truls - Fabian Christensen og Johan Sigmundstad