home

Problem under debatt

Antiteateret på Hartvig Nissens skole: «Nyanser av Gris»

Manus utarbeidet av Tine Skjold, Rebekka Jynge og Even Torgan i samarbeid med skuespillerne
Regi: Even Torgan
Med i alfabetisk rekkefølge: Camilla Klaudiussen, Nils Bendik Kvissel, Tarjei Sandvik Moe, Harald Rosenstrøm, Oda Schjøll, Alfred Ekker Strande

Med «Nyanser av Gris» viderefører Antiteateret #metoo-kampanjen, og setter et høyst aktuell problem under debatt

Antiteatret ble stiftet for noen år siden av en vennegjeng fra Romerike folkehøyskole som var lei både klassisk teater og «nyskapende» avantgardistisk scenekunst. De ville lage teater slik det opprinnelig er ment, en kommentar til tiden vi lever i, hvilket institusjonsteatrene ytterst sjelden gjør. Antiteaterets medlemmer
er enige om «aldri å sette opp teater som ikke er relevant for vår tid», og har dessuten satt seg som mål «å belyse tabubelagte temaer». Eller, for å sitere Georg Brandes som i 1871 uttalte at «det, at en litteratur i vore dager lever, viser sig i, at den sætter problemer under debatt».
Og det har Antiteateret gjort hele veien. Det har allerede rukket å sette opp femten forestillinger. Jeg har fulgt gruppen siden den niende, og den har tatt opp ungdomspsykiatri, mobbing, rusmisbruk, religion, selfie-generasjonen.
Jeg var derfor spent på deres femtende oppsetning. Tittelen «Nyanser av gris» gir assosiasjoner til den bestselgende erotiske romanen «Fifty shades of grey», og  forestillingen er blitt en interessant, upartisk og tankevekkende videreføring av høstens #metoo-debatt. Sammen med Tine Skjold og Rebekka Jynge har teatersjef og regissør Even Torgan «utarbeidet forestillingen i møtet med skuespillerne» der tre av de fem går på videregående skole. Og hendelsene vi får høre om er basert på intervjuer med skoleungdommers opplevelser. Dette gjør «Nyanser av Gris» til spesielt og overbevisende teater.

Det begynner med at vi tilskuere står i kø i gangen i fjerde etasje i Hartvig Nissens skole, og venter på at døren til klasserommet skal åpnes. En ung gutt – Elias (Alfred Ekker Strande) - baner seg vei mellom oss, mumler noe om en mislykket klassetur til Berlin, og gruer seg tydeligvis til skoledagen. Vi kommer inn i klasserommet, inntar plasser, og lærer Morten (Harald Rosenstrøm) roper oss alle opp med navn. Og alle er der, bortsett fra Pernille. Venninnen hennes, Isabelle (Camilla Klaudiussen), ønsker å forklare hvorfor hun er borte, men det vil ikke Morten høre noe om.
Spesielt for denne skoledagen er at rådgiver Marit (Oda Schjøll) kommer for å snakke om klassens tur til Berlin, der et flertall brøt skolens regler, drakk seg dritfulle, og oppførte seg så ille at Marit nå skal holde et foredrag om alkoholmisbruk, sex og grensesetting. Og litt etter litt kommer det fram at når Pernille ikke har vært på skolen etter turen, er det fordi ryktene vil ha det til at hun var så full at hun hadde kledd seg naken sammen med Elias og latt ham smøre henne inn med nugatti, ja, enkelte hevder til og med at han benyttet en dildo! Hun var så full at hun ikke husker hva som skjedde, men er sikker på at Elias har utnyttet henne, og skammer seg.
Isabelle støtter Pernille fullt ut og raser over guttenes maktmisbruk, mens Elias mener at i dagens samfunn er det kvinnene som bestemmer, og hevder at Pernille var helt med på at de skulle kle seg nakne og smøre hverandre inn med nugatti. Men når hun nå anklager ham for å ha misbrukt henne, er jentene i klassen ikke i tvil om at hun har rett. Menn er jo kjent for å misbruke kvinner. Og ettersom det ikke var noen vitner til hendelsen, kan han ikke bevise at hans versjon er den rette. Han opplever at han er sakens virkelige offer. Den eneste som støtter ham er en ung mann som holder på å skilles, og er redd for å miste foreldreretten til sønnen, for slik han ser det er det i dag kvinnene som går seirende ut av slike konflikter. 
Verken lærer Morten eller rådgiver Marit vil diskutere Pernille-saken, Marit mener at det viktigste er at man må være i stand til å sette grenser og til å si nei – et standpunkt som vekker splid i og krangling i klassen, ikke bare mellom Isabelle og Elias, men også mellom Elias og Milan (Tarjei Sandvik Moe), klassens elevrådsrepresentant.
Og slik slutter «Nyanser av gris». Det gis ingen løsning, og vi får aldri vite akkurat hva som skjedde i Berlin. Vi har ikke vært tilskuer til et klassisk drama med begynnelse og slutt – vi har rett og slett fulgt ungdommer på videregående gjennom en opprivende personlig konflikt. Som alltid på Antiteateret er det skuespillerne – spesielt de tre unge – som gjør en fantastisk innsats ved å leve seg helt inn i sine roller. En ny og spennende neorealistisk teaterform.

Publisert: 07.05.18 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (4):

IdaLou Larsen10.05.18 16:08
Glemte jo helt billedteksten! Takk så mange ganger!
Ikke n10.05.18 01:08
Står fortsatt "Terje Sandvik Moe" i bildeteksten.. :P
IdaLou Larsen09.05.18 09:49
Takk! Sto riktig i teksten, men galt i opplysningene om forestillingen! Men nå er det rettet!
Ikke n08.05.18 01:00
Tarjei *Sandvik Moe,ikke Terje
Nyanser av Gris

Nyanser av Gris

Ensemblet: fra venstre Rådgiver Marit (Oda Schjøll), Elias (Alfred Ekker Strande), Isabelle (Camilla Claudiussen), Nils Bendik Kvissel, lærer Morten (Harald Rosenstrøm) og Milan (Tarjei Sandvik Moe)

Foto Antiteateret