home

Treffsikker politisk harselas

Litteraturhuset, "En Harry i Litteraturhuset"

Buffo Teater presenterer En Harry i Litteraturhuset Tekst: Tommy Sørbø Regi: Runar Bakken Med Lars Sørbø Musiker Gøran Grini

Tekstforfatter Tommy Sørbø og hans bror, skuespiller Lars Sørbø, behersker den vittige politiske satiren

I Porsgrunn i sommer hadde brødrene tekstforfatter Tommy og skuespiller Lars Sørbø stor suksess med showet Harry! som fikk meget positiv omtale, blant annet av Mona Levin i Aftenposten. Nå er en ny utgave av forestillingen overført til Litteraturhuset i Oslo. Den hadde premiere mandag under tittelen En Harry i Litteraturhuset.

   Jeg så ikke showet i Porsgrunn, og vet derfor ikke hvor omfattende endringer tekstforfatter Tommy Sørbø har gjort med det opprinnelige manuskriptet, men i utgangspunktet har flere av tekstene en spesiell tilknytning til Telemark – som for eksempel Lars Sørbøs overdådige parodi på folkemusikeren og felespilleren Knut Buen. Man skulle kanskje tro at et urbant Oslopublikum ikke umiddelbart ville oppfatte folkemusikalske allusjoner, men den gang ei: Knut Buen ble mottatt med begeistring.

    Brødrene Sørbø har spesialisert seg på en eldgammel form for politisk teater der parodien brukes til å harselere og drive gjøn både med framstående personer og med samfunnstrender. Treffsikkert tar Tommy Sørbøs høyst forskjellige personligheters særegenheter på kornet – enten det er innholdet, stilen og talemåten til Kristin Halvorsen, Dag Solstad eller Jonas Gahr Støre. Like treffsikkert kryper Lars Sørbø inn under huden til personene og utleverer dem med briljans: En lys parykk, en rød skinnjakke, en skulderveske og litt sminke, og vi har Kristin Halvorsen som gir til beste sin typiske SV-variant av Bibelens fortelling om Den barmhjertige samaritaner. Et slitent kroppsspråk og en like sliten helsetrøye, og vips er det Hydroarbeideren Kjell som lengter tilbake til de gode gamle dager. Lars Sørbøs repertoar spenner vidt, og han får meget god støtte av Gøran Grinis solide musikalske akkompagnement.

   I Kulturguiden opplyses det – antakelig av de ansvarlige selv – om at «forestillingen henter materiale fra showene Det er møe en ska' mellom, (2006), Det er møe mer en ska' mellom (2007) og Harry! (2008), men forankringen til Grenlandsområdet har blitt byttet ut med et mer nasjonalt perspektiv”. Likevel er dey nesten bare to ”monologer” som ikke har en eller annen tilknytning til Telemark. I disse to numrene er for øvrig den lokale tilknytningen fremdeles til stede, men den er blitt innsnevret fra Telemark til Litteraturhuset i Wergelandsveien. De mange hentydningene til de siste måneders politiske begivenheter, viser at Tommy Sørbø stadig aktualiserer sine tekster, så de som først får se forestillingen i desember, har ingenting å frykte.

  Men nettopp fordi dette er en samfunnsmessig viktig teaterform som både Lars og Tommy Sørbø behersker så godt, kunne man ønske at brødrene snart vil satse på et fullstendig nasjonalt perspektiv.

 

Publisert: 12.11.08 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
En Harry i Litteraturhuset

En Harry i Litteraturhuset

Med enkle grep forvandler Lars Sørbø seg til den slitne Hydroarbeideren Kjell

Foto Tom Riis