home

Tamt om menn

Oslo Nye Teater, Centralteatret: "Vi Menn"

Av Shabanah Rehman og Linn Skåber Regi Svein Sturla Hungnes og Johannes Joner Med Jon Bleiklie Devik, Anders Hatlo, Jan Martin Johnsen, Johannes Joner, Assad Siddique, Dennis Storhøi

Mannskjønnet står i sentrum for lettbent underholdning uten politisk snert eller samfunnsperspektiv

All grunn til å glede seg når to intelligente, rappkjeftede, politisk ukorrekte og vittige samfunnsdebattanter som Linn Skåber og Shabana Rehman lager en cabaret over Mannen. Jeg så fram til forestillingen, for det første fordi jeg ventet at de to forfatterne med innsikt og ironi skulle avdekke mannsverdenen, men også fordi jeg trodde de ville makte å gi sine betraktninger et politisk perspektiv, og ikke minst benytte anledningen til å komme med noen velrettede spark til dagens humørløse ultrafeminister.

  

Men den gang ei. Vi Menn er utvilsomt underholdende, på premieren moret publikum seg kongelig, og reiste seg i unison begeistring da det hele var slutt. De seks skuespillerne fortjener så absolutt applausen, med Dennis Storhøi i spissen avleverer de replikkene med underfundig eleganse når det kreves, og med overdådig klovneri når det er på sin plass, og det er det ganske ofte. Her er overhodet ingen rød tråd, intet forsøk på å differensiere mellom ulike typer, ingen samfunnskritisk undertekst, men vitser, ofte gode vitser, i imponerende mengder. Som seg hør og bør, spøkes det mye med menns kompliserte erotiske forhold til kvinner, og her er mye sexpreik. Men særdeles lite om menns forhold til kvinner som annet enn kjønnsobjekter, eller for den saks skyld om menns forhold til hverandre – for eksempel i yrkeslivet. De to forfatterne har tydeligvis et noe begrenset kjennskap til mannskjønnet, og selv om de absolutt er vennlig innstilt, ser det ikke en gang ut til at de har forsøkt å komme nærmere innpå sine studieobjekter. Det blir en overflatisk vandring i en høyst forutsigbar maskulin virkelighet.

 

Forestillingen varer bare halvannen time, regien er kjapp og effektiv, skuespillerne briljante, og vitsene som dessverre litt for ofte er platte og banale, avløser hverandre i hurtigtog-fart. Men en knapp uke etter premieren har jeg allerede problemer med å huske noen av sketsjene eller vitsene. Kanskje Vi Menn egner seg best som lett og ufarlig underholdning før julebordet?

Publisert: 20.11.08 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Vi Menn

Vi Menn

Imponerende ensemblespill

Foto Leif Gabrielsen

Vi Menn

Vi Menn

... men ganske ensidige tekster

foto Leif Gabrielsen