home

Kompani Krøbel går videre

Teater Manu: Kompani Krøbel presenterer «Trulte fyller år»

Av Marit Røste
Regi:Yngve Emil Marcussen
Scenografi: Alba Lasanta Ebbesen
Med Marit Røste, Eirik Hallert, Astrid Nøkland, Ann Mari Nordengen, Sindre Olav Fredriksen, Daniel Frikstad, Karen Husby Liland

Med komedien "Trulte fyller år" føyer Kompani Krøbel seg inn i rekken av unge ukonvensjonelle grupper som aktualiserer norsk teater.

Sindre Olav Fredriksen, Ann Mari Nordengen og Marit Røste, tre tidligere studenter på Norsk Skuespillerinstitutt (NSKI Høyskole) dannet Kompani Krøbel for to år siden. Kompaniet satte seg som mål å fortelle de «vanskelige historiene som ofte ikke blir fortalt, ting som kan være utfordrende å snakke om, såre temaer som mange kanskje kan kjenne seg igjen i – om det er fordi de har vanskelig tematikk eller er for konfronterende».
Barn fra 2. til 7.klasse, men også voksne var målgruppen for kompaniets første forestilling, «Farvel», en trist og gripende fortelling om 10 år gamle Selma som mister sin bestevenn, dødssyke Erling. «Farvel» var skrevet av Marit Røste som også er ansvarlig for manuset til Kompani Krøbels andre oppsetning, «Trulte fyller år». Hun spiller selv tittelrollen Trulte – «en karakter som er basert på meg og mange av mine faktiske erfaringer som en svært overvektig kvinne …»
Vennenes feiring av Trultes 30-årsdag er stykkets åpningsscene, og det avsluttes ett år senere, dagen hun fyller 31. Det er ingen handling i klassisk forstand, i en rekke fornøyelige scener følger vi Trulte og omgangsvennene hennes gjennom ett år: venninnene Anette (Ann Marit Nordengen) og Rakel (Karen Husby Liland), arbeidskameraten Endre (Sindre Olav Fredriksen) som uventet skjønner at han er homofil i møte med Johannes (Daniel Frikstad), homsen Johannes som flytter inn til Trulte fordi hun ikke har råd til å bo i leiligheten alene. Og ikke minst hennes alkoholiserte lillebror Hasse (Eirik Hallert) som setter barn på Katrine (Astrid Nøkland), og må påta seg å bli far.
Stykket har undertittel «en svart komedie om å finne sæ sjæl», og når Trulte i siste scene tar et voldelig oppgjør med broren, han som hittil bare har gjort narr av henne, men nå gir henne rett, og faktisk ber henne om hjelp, skjønner man at hun er kommet et viktig skritt videre. Men hva som det siste året har skjedd i hennes liv og forårsaket denne omveltningen, kommer ikke klart nok fram. Akkurat som det er vanskelig å forstå hvorfor Trulte i åpningsscenen avviser samboeren når han frir til henne per telefon fordi han «elsker henne høyere enn alt på denne jord».
Men det lot ikke til å forurolige forestillingens unge publikum, som nikket gjenkjennende til det som skjedde på scenen, og lo og moret seg helhjertet over alt som ble sagt.
«Trulte fyller år» er en morsom og lett tankevekkende forestilling, kanskje nettopp fordi den i stedet for å være en klassisk intrige-komedie, er en realistisk og virkelighetsnær skildring av unge mennesker i dag. Og her spiller de syv i ensemblet en avgjørende rolle: i likhet med Antiteatrets skuespillere er de så overbevisende naturlige at man fullstendig glemmer at dette er teater og ikke virkelighet.
Med «Trulte fyller år» føyer Kompani Krøbel seg inn i rekken av unge, ukonvensjonelle teatergrupper som, gjerne med å sette opp egne tekster, beriker og aktualiserer norsk teaterliv. Det er det all grunn til å glede seg over.

Publisert: 10.06.19 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
"Trulte fyller år"

"Trulte fyller år"

I midten bursdagsbarnet (Marit Røste), øverst fra venstre mot høyre Endre (Sindre Olav Fredriksen) og Hasse (Eirik Hallert), så fra venstre til høyre Katrine (Astrid Nøkland) og Anette (Ann Mari Nordengen) og lengst nede - fremdeles fra venstre mot høyre - Rakel (Karen Husby Lian) og Johannes (Daniel Frikstad)  

Kompani Krøbel