home

Vellykket sommerteater

Sommerteatret i Frognerparken 2020:«Den lille havfruen - fortalt av en gjeng pirater»

Regi: Mats Eldøen
Komponist: Håvard Gressum Antonsen
Lysdesigner: Henrik Stoltz Vernegg
Scenograf: Tora Troe
Kostymedesignere: Emma Helleren Campbell og Thomas Espeland
Med Synnøve Fossum Eriksen, Stine Elverhøi Johnsen, Ingrid Myhre Løvik, Arjan Nilsen, Monica Dybwad, Jonas Hoff Oftebro, Clara Mølsted-Ylönen, Eirik Langås Jørgensen, Fabian Heidelberg Lunde

«Den lille havfruen – fortalt av en gjeng pirater», er en av de beste Sommerteaterforestillinger jeg har sett i Frognerparken.

I 1974 tok Bentein Baardson og Ellen Horn, som begge den gangen var andreklassinger på Teaterhøyskolen, initiativet til det aller første «Sommerteatret i Frognerparken». I et stort telt like bortenfor Monolitten satte de opp «Snehvit og syv dvergene», for allerede den gangen var barn målgruppen.
I år er det altså 46.gang Teaterhøgskolens andreklassinger inviterer til teater i teltet ved Monolitten.
En stund så det ut til at Corona-epidemien ville føre til at det for første gang på nesten 50 år ikke ville bli noen forestilling, til stor skuffelse for andreklassingene som allerede i oktober hadde begynt forberedelsene. De forklarer at de gjør alt arbeidet selv: «fra å ansette regissør og kunstnerisk team, til å snekre og gjøre regnskap, i tillegg til å være skuespillere». Men så gikk det bedre enn fryktet: myndighetene bestemte at samfunnet langsomt skulle åpnes. Andreklassingene «kastet seg rundt og tok opp igjen arbeidet [de] hadde påbegynt, med kort tid til premiere og fortsatt i uvisshet om [de] ville komme til å få gjennomført forestillingen».
Men alt gikk bra, og fredag i forrige uke var det premiere på «Den lille havfruen – fortalt av en gjeng pirater». Regissør Mats Eldøen forteller at på sitt første møte med andreklassingene klarte de «ikke å bli enige om [de] skulle fortelle historien om «Skatten på Sjørøverøya» eller «Den lille havfruen»». De endte med å slå sammen fortellingene, og resultatet er blitt en morsom oppsetning med mye «teatermagi», men en ytterst komplisert intrige som jeg må innrømme at jeg slet litt med, men som ikke bød på problemer for mine yngre medtilskuere, to oldebarn og ett barnebarn.
Jeg har fulgt Sommerteatret gjennom en del oppsetninger, ikke alle har vært like gode tekstmessig, men felles for dem alle har vært skuespillerensemblenes overskudd og spilleglede, og deres evne til å skape kontakt med målgruppen. I år var det om mulig enda bedre enn kontakt enn tidligere, og fra vi bega oss inn i det tropevarme teltet, der vi fikk anvist plass av muntre, spøkefulle og ivrige skuespillere, iført fargerike og morsomme kostymer som Emma Helleren Campbell og Thomas Espeland skal ha stor ære for, befant vi oss i en magisk eventyrverden der alt kunne skje.
Det opplevde flere av de yngste tilskuerne spesielt når de brått ble bedt om å svare på spørsmål om stykket, og ensemblet umiddelbart integrerte svarene deres i de påfølgende dialogene, og gjorde dem til en del av handlingen. En krevende, men usedvanlig vellykket interaksjon!
I en knapp time ble vi med i jakten på skatten som viser seg å være en kiste med havfruens merke på lokket. Dermed starter forviklingene, og vi følger piratenes leder, den skumle kaptein Steinhjerte (Ingrid Myhre Løvik), søskenparet En og Tre (Monica Dybwad og Erik Langaas) som leter etter sin forsvunne bror, Titono og Tatyana (Arjan Nilsen og Stine Elverhøi), Crazy-Billy (Clara Mølsted-Ylönen) og Charles (Jonas Hoff Oftebro), og ikke minst Tolle (Fabian Heidelberg Lunde) og den allestedsnærværende fortellerpiraten som får navn av en tilskuer – på premieren het hun Ella Bjørk Brus (Synnøve Fossum Eriksen). Ensemblet imponerer med ett ekspressivt karakterspill og med et ytterst sjarmerende fysisk uttrykk der de nærmest danser seg gjennom forestillingen.
«Den lille havfruen» er en av de aller beste av de mange sommerteaterforestillingene jeg har sett, det var barnas begeistring ett klart bevis på. Andreklassingene, regissør Mats Eldøen, de øvrige medarbeiderne og ikke minst sommerens fremtidige tilskuere har all grunn til å glede seg!

Publisert: 24.06.20 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (2):

IdaLou Larsen28.06.20 00:41
Så hyggelig å få en tilbakemeldingen - og aller hyggeligst når vi attpåtil er enige!
Vidar Lunde25.06.20 21:18
Helt enig
Den lille havfruen

Den lille havfruen

Ensemblet