home

Noe helt nytt: Novelleteater

Det Norske Teater, Prøvesalen: "Så blir det stilt"

Av Arne Lygre Til nynorsk ved Gunnhild Øyehaug Regi: Torkil Sandsund Scenografi/fotografi/kostymer: Dordi Strøm Med Morten Espeland, Tobias Santelmann og Håkon Mathias Vassvik

Torkil Sandsund har klart å skape levende teater av en intens litterær tekst.

Arne Lygre begynner å bli en av våre mest spilte yngre dramatikere. For noen uker siden hadde Teater Momentum i Odense urpremiere på Dage Under, i høst spilte Rogaland Teater hans Mann uten hensikt, mens Det Norske Teatret for to år siden hadde urpremiere på Skugge av ein gut i regi av Ola B. Johannessen. Flere av Arne Lygres skuespill er blitt satt opp i Europa, og i 2007 hadde franske Claude Régy selv regien på Mann uten hensikt på Odéon-teatret i Paris.

Arne Lygre kan med andre ord regnes som ganske etablert, men på Det Norske Teatret blir han i vår, sammen med Erlend Sandem, presentert som « lovande norsk samtidsdramatikar». Betegnelsen «lovende» passer faktisk godt denne gangen, for med Så blir det stilt gir Arne Lygre inntrykk av å forfølge et nytt og spennende spor. I de tre-fire stykkene jeg har sett av ham tidligere, har han, iallfall til en viss grad, fulgt det klassiske mønsteret med en forholdsvis sammenhengende handlingsutvikling, og om ikke han nettopp har skildret «karakterer» i tradisjonell forstand, har det likevel vært en rekke ulike, gjenkjennelige «personer» i stykkene hans. Ikke slik i «Så blir det stilt». Her forsøker ikke engang Arne Lygre å bygge opp noen enhetlig ytre handling, det eneste som binder de ti «teaternovellene» sammen er den stadig gjentatte åpningssetningen «Ein mann eit stykke unna to andre menn», som en gang blir til «ei kvinne eit stykke unna to andre kvinner».

«Så blir det stilt» består av noen ganger knappe, andre ganger mer fyldige skildringer av ulike situasjoner som alle bærer i seg kimen til en konflikt: En mistenkt som forhøres, brødre som skal strø farens aske ut over havet, tre kvinner i en park, guttunger som leker krig, homofile kjærester som går fra hverandre. Sentralt står den lengste og dunkleste historien, om et statsoverhode og hans to ministre som aldri blir tilfreds, men stadig vil noe mer og noe nytt, og som ender med å bli utsatt for et terrorist-angrep. Her overskrides det private perspektivet fra de øvrige «novellene», men denne historiens foruroligende aspekt har de alle til felles, og det kulminerer i den apokalyptiske siste episoden.

I alle sine teatertekster har Arne Lygre latt et distansert tredjeperson-perspektiv alternere med rollenes egne replikker. Det gjør han også her, og for første gang opplever jeg at dette grepet virkelig fungerer slik det skal, og føyer seg naturlig inn i stykket, som ved siden av å være teaternoveller, også er en form for dramaøvelser eller scenelek.

Det kan ikke ha vært enkelt er å sette opp en tekst som er mer litterær og intellektuell enn den er dramatisk. Torkil Sandsund har lykkes over all forventning. Selv om enkelte detaljer gjorde sterkere inntrykk i den skrevne enn i den fremførte teksten, klarer hans stramme og oppmerksomme regi å gjøre Så blir det stilt til en intens og tankevekkende teateroppsetning. Han får god hjelp av scenograf Dordi Strøm. De to samarbeidet i fjor om Mikal Hetles siste ord på Sogn og Fjordane Teater, og Dordi Strøm var også ansvarlig for scenebildet i Sons of Liberty III God hates Scandinavia. Hun løste disse oppgavene på en måte som gjorde inntrykk, men det spørs likevel om ikke Så blir det stilt er hennes virkelige gjennombrudd som scenograf. Scenen er et enkel og upersonlig, et langt lavt bord, noen stoler, en stilisert taklampe, men i filmatisk svart/hvitt projiseres på bakteppet stiliserte fotografiske framstillinger av stedene de tre på scenen snakker om. Et vàrt og fint grep som understreker stykkets hårfine balanse mellom fantasi og virkelighet.

Samspillet er smidig og presist, og Morten Espeland, Tobias Santelmann og Håkon Mathias Vassvik, alle tre for anledningen nesten feminint sminket, kanskje for å signalisere «teater-i-teatret»-perspektivet, yter en vanskelig tekst full rettferdighet.

 

Publisert: 10.03.09 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Så blir det stilt

Så blir det stilt

Morten Espeland,Tobias Santelmann, Håkon Mathias Vassvik

Foto Kristin Lyseggen

Så blir det stilt

Så blir det stilt

Tobias Santelmann og Morten Espeland

Foto Kristin Lyseggen

Så blir det stilt

Så blir det stilt

Håkon Mathias Vassvik

Foto Kristin Lyseggen