home

Bukkene Bruse i Frognerparken

Somerteatret i Frognerparken 2021:Victoria Productions AS presenterer «Bukkene Bruse på Badeland»

Dramatisering: Tine Thomassen
Regi; Bjørn Sæter
Musikk: Marius Podolski
Scenografi: Per Olav Austdahl
Kostymer: Marianne Forsberg
Masker Ingrid Hvasset
I rollene: – Martin Næss Hald, Lina Kristin Berg, Sacha Perez Nielsen, Stefan Vincent Strømnæs, Linn Gabrielsen og Jon Arne Arnseth

"Bukkene Bruse på Badeland" er en velspilt, livlig og morsom barne-musikalrevy!

For 47 år siden tok Ellen Horn og Bentein Baardson, som begge gikk på Teaterhøyskolen, initiativet til å lage barneteater i Frognerparken, og satte opp «Snehvit og de syv dvergene» i et telt like ved Monolitten. Det ble starten på at det hvert år er blitt spilt barneteater i Frognerparken, en gledelig tradisjon som høyskolestudentene ikke lenger er alene om å opprettholde: siden 2002 har Victoria Productions, en fri gruppe som anser seg for å være Norges største private turnéteater, gjestet Frognerparkens telt med sine produksjoner.
I fjor førte corona-epidemien til at gruppen måtte kansellere sin planlagte oppsetning, men i år er de tilbake med «Bukkene Bruse på Badeland». Årets restriksjoner fører til at de ikke kan ha flere enn 90 tilskuere i teltet, mot 300 i normale tider. Samtlige forestillinger er utsolgte, til stor skuffelse for mange.
Jeg har i årens løp sett Victoria Productions «Mummitrollet», «Den lille muldvarpen», «Dyrene i Hakkebakkeskogen», og hver gang hatt stor fornøyelse av oppsetningene, ikke minst fordi de alltid legger vekt på å skape kontakt med sitt ungdommelige publikum. De forestillingene jeg har sett hittil har alle vært dramatiseringer av kjente barnebøker, og denne gangen trodde jeg teatret gikk nye veier, for «Bukkene Bruse på Badeland» hadde jeg ikke hørt om. Men det burde jeg ha gjort: i 2009 utga Bjørn F. Rørvik denne fortellingen om eventyrets tre kjente bukker, i 2015 satte Riksteatret opp en første sceneversjon, og Victoria Productions spilte den for første gang for to år siden i Frognerparken.
Forestillingen åpner med at de tre bukkene som vanlig skal ta veien opp til seteren. Men så oppdager de et nytt skilt der det står BADELAND, og de kan ikke motstå fristelsen…  Hvis de drar til Badeland i stedet for Seteren, vil de jo til og med kunne unngå Trollet under broen, tror de. Men den gang ei, trollet følger med, når bukkene ikke skal til seters, drar også han til Badeland.
Mens Trollet i eventyret gjør alt han kan for å forhindre bukkene å komme seg til seters, er det først etter at han selv er kommet til Badelandet, at Trollet prøver seg. Men i mellomtiden har de tre bukkene betalt inngangsbillett, dusjet, iført seg moteriktige badedrakter – og står klare til å klatre opp trappen for å skli. Trollet har ingen sjanser, men dette er en snill verden. Til tross for at han må fly «så veldig langt av sted […] og lander i et eiketre», overlever Trollet, men er ikke lenger en fare for verken Bukkene Bruse, eller Badelands andre beboere, Kaninen og Reven.
Småvittige dialoger og morsomme sceneopptrinn, men først og fremst de mange sangene som Marius Podolski har komponert, fører til en livfull og underholdende «Bukkene Bruse på Badeland», der høydepunktene er de tre bukkenes sang- og dans-numrene som åpner og avslutter forestillingen. Faktisk opplevde jeg dette som en ganske ny form for barneteater – en morsom musikkrevy, glimrende tolket av et opplagt ensemble, der jeg kanskje spesielt merket meg de tre bukkene – Storebukk (Martin Næss Hald), Mellombukk (Line Kristine Berg) og Sacha Perez Nielsen som Minstebukk. De tre andre i ensemblet, Stephan Vincent Strømnæs, Linn Gabrielsen og Jon Arne Arnseth gjør også en en flott innsats som Rev, Hare, Ku, Troll, Gris, Revunge og Ugle, stykkets øvrige syv personer.
Kort sagt – annerledes og nytt barneteater som heldigvis vil more mange til og med førstkommende søndag.

Publisert: 10.08.21 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Den farlige heksen

Den farlige heksen