home

Usedvanlig vellykket

Nationaltheatret, Hovedscenen: «Rockeulven»

Av Tyra Tønnesen og Ragnar Olsen Inspirert av filmen «Mama»/«Rockn Roll wolf» av Elisabeth Bostan Musikk: Themistocle Popa og Gérard Bourgeois Regi: Tyra Tønnesen Koreografi: Jonas Digerud Musikalsk ledelse/bearbeidelse: Per Christian Revholt Scenografi og kostymer: Dagny Drage Kleiva Lys: Øyvind Wangensteen Med blant mange andre Øystein Røger, Lene Kristin Ellingsen, Endre Hellestveit, Anne Marit Jacobsen

«Rockeulven» - godt teater for alle fra fem til 100 år!

I 1976 laget rumenske Elisabet Bostan filmmusikalen Ma-ma der handlingen var hentet fra et gammelt eventyr. Filmen hadde internasjonal suksess, men var glemt for lengst da Trøndelag Teaters dramaturg, Ingrid Werne Nilsen, overbeviste teatersjef Kristian Seltun om at den ville være et glimrende utgangspunkt for en familiemusikal. Seltun tok kontakt med regissør Tyra Tønnesen som tente på ideen, og i samarbeid med forfatter og teaterdikter Ragnar Olsen skrev en sceneversjon som ifølge henne selv «ble svært forskjellig fra filmen». Rock’n Roll Wolf hadde premiere i Trondheim i mars, og ble en suksess.

Tyra Tønnesen og Ragnar Olsen har bearbeidet sitt opprinnelige manus, og det er denne nye versjonen som torsdag hadde premiere på Nationaltheatret. Jeg fikk ikke sett Rock’n Roll Wolf i Trondheim, så jeg vet ikke hva endringene går ut på, men ett er sikkert: Nationaltheatrets Rockeulven er en usedvanlig vellykket familiemusikal.

Rockeulven er fortellingen om Geita som er mønstergyldig alenemor til tre killinger, men lengter etter litt sex og spenning i livet. Ulven på sin side er lei av å ha så dårlig rykte at ingen vil ha noe med ham å gjøre, og når de to møtes, oppstår søt musikk. Men Geita får problemer med både å være mor og kjæreste, ikke minst når ryktene sprer seg blant de misbilligende «naboene», fire kvitrende høner med foreldreansvar for en fet liten kylling, en gjeng brekende snusfornuftige sauer, og to matglade griser. Dermed starter forviklingene, og til tider ser det ut til at det skal gå riktig galt. Men i en familiemusikal går det heldigvis bra til slutt!

Det er en artig historie Tyra Tønnesen har satt sammen, og Ragnar Olsen har gjendiktet i bundet form med et frodig overskudd av lekne ordspill. Den er både et spennende, iblant litt skummelt eventyr som er midt i blinken for de yngste, og en moderne fabel om dagens familieforhold som de mer voksne vil oppleve bevisst, men som ubevisst nok vil vekke gjenkjennelse hos tilskuerne uansett alder. Med andre ord, en musikal med mening.

Men først og fremst en musikal med fengende melodier og smittende rytmer der det ene fantastiske opptrinnet avløser det andre i Dagny Drage Kleivas fantasieggende, bokstavelig talt eventyrlige scenografi. Nationaltheatrets skuespillere imponerer stort, for alle kan jo synge, og ensemblet viser nye og uante sider av sitt talent: Anne Marit Jacobsen som oppsetsig kylling, Endre Hellestveit som sprek og vittig Gaupe, Finn Schau som materialistisk omsorgsfull Grisefar, og den kaklende høneflokken med Mari Maurstad i spissen – alle burde nevnes. Lene Kristin Ellingsen får fint fram hvordan Geita rives mellom rollene som mor og kjæreste, og som Ulven er Øystein Røger fantastisk: en imponerende annerledes prestasjon.
Min nesten voksne konsulent var ikke i tvil: En glimrende barneforestilling som også hele tiden hadde moret og underholdt ham. Hans bestemor er enig: Rockeulven er godt teater for alle uansett alder.

 

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 17. oktober

 

Publisert: 17.10.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (1):

sophie adams gaard03.01.12 13:49
kjembebra ps eg ville vore peferkt til rolllane som geitane
Rockeulven

Rockeulven

Gaupa(Endre Hellestveit ), Jerven (Kjersti Elvik), Eselet (Tor Ivar Hagen), Ulven (Øystein Røger), Geitemamma (Lena Kristin Ellingsen), Lydi (Emma Spetalen Magnusson ), Goda (Anna Fagernes) og Matei (Magnus Høvre Gimnes

Foto L-P Lorentz

Rockeulven

Rockeulven

Øystein Røger er Rockeulven

Foto L-P Lorentz

Rockeulven

Rockeulven

Anne Marit Jacobsen som kyllingen

Foto L-P Lorentz