home

Munch i bohemens vold

«Den fri kjærlighets by»

Av Edvard Munch
Bearbeidet av Aina Villanger
Produsent, regissør, scenograf: Tormod Lindgren
Dukkedesigner: Tormod Lindgren og Marthe Brandt
Musikk og pianist: Rolf Gupta
Med Gisle Hass, Tessa Lepistö, Christina Ørbekk Nikolaisen og Lenka Rozehnal
Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd, spenn.no, Fond for lyd og bilde og Oslo Teatersentrum

«Den fri kjærlighets by» - en original og artig figurteater-opplevelse

Årene fra 1900 til 1910 var en turbulent periode i livet til Edvard Munch: hans stormfulle forhold til Tulla Larsen tok slutt i 1902 etter skyteepisoden i Åsgårdstrand, og et nervøst sammenbrudd førte til at han i 1908 tilbrakte seks måneder på Dr. Jacobsens klinikk i København. Det var i dette tiåret bildekunstneren også skrev de to tekstene: «Alfa og omega» og «Den fri kjærlighets by».
Nå har Tormod Lindgren laget en original og artig figurteater-oppsetning av «Den fri kjærlighets by», Munchs satiriske, men høyst uferdige framstilling av Kristiania-bohemen i begynnelsen av 1900-tallet.
Forestillingen hadde premiere på Munch-museet, og ble så flyttet til Christian Krogh-salongen i annen etasje på Café Engebret, Kristiania-bohemens stamsted. Der den ble spilt 11. og 12. mai, og nå skal den turnere både i Norge og i utlandet.
Tormod Lindgren er en anerkjent scenograf som ikke bare har hatt oppdrag for våre store institusjonsteatre og for Grusomhetens Teater, men også vært scenograf for flere oppsetninger i Frankrike.
Når han nå debuterer som regissør med «Den fri kjærlighets by», har han ikke påtatt seg noen enkel oppgave. Munchs tekst er ganske fragmentarisk, og eressant innblikk i kunstnerens personlighet, og i hans forhold til det miljøet han var en del av.
Hovedpersonen er en Sanger som lever for sin kunst. Forventningsfull kommer han til Den fri kjærlighets by, der hanved porten møter Bonden og Idealisten. Bonden forteller at her lages «ekteskapet […] uten prest eller fut», mens Idealisten forsikrer ham om at «intet bånd kan fengsle den frie kjærligheten».
Han begir seg inn i kaféen der Dollarprinsessen sitter sammen med venninner og drikker champagne. Hun er meget rik, og hun ønsker å inngå et forhold til en fattig kunstner, for på den måten kan hun ta del i hans berømmelse. Sangeren som tror dette bare skal bli et deilig kort møte, lar seg villig forføre – for «herlig pude er en pige/for en konge uden rige». Men i en by der «kjærligheten er fri for den ufri, men ikke for den fri», klarer han ikke å slippe unna Dollarprinsessen som overøser ham med oppmerksomhet og krav og vil eie ham med hud og hår. Alle i den fri kjærlighets by – Lasaronen, politiet, Dommeren, Politikeren, Fagforeningsformannen, Bohemen – støtter opp om henne, det blir erkjent «for rett at mennene er ufri når kvinnene er fri!», og Sangeren ender med å «dø døden i frihetens by».
Forestillingen følger Munchs tekst ganske trofast, mens forfatter Aina Villanger som har bearbeidet den noe, har gitt Dollarprinsessen noen flere replikker, de fleste basert på den voluminøse brevvekslingen mellom Munch og Tulla Larsen, som utvilsomt har vært modell for Dollarprinsessen.
«Scenen» er et avlangt bord plassert opp mot et bakteppe med stiliserte svart-hvitt gatebilder av Kristiania. På dette bordet utspilles historien gjennom ulike dukker som alle utseendemessig er hentet fra Munchs malte univers: Dollarprinsessen ligner for eksempel på det karikerte ansiktsportrettet Munch i sin tid malte av Tulla Larsen. Mens Sanger-dukken er en morsom parodi på datidens elegante herrer, består Dollarprinsessen bare av en velkledd overkropp. Men det forhindrer henne ikke fra å være den dominerende part!
De fire skuespillerne vandrer fram og tilbake langs scenebordet der de håndterer fortellingens mange personer med et uttrykksfylt kroppsspråk. Kvinnene snakker dessverre for utydelig, men Gisle Hass som både er Fortelleren og Sangeren, stykkets hovedperson, har glimrende diksjon, og formidler teksten med så vel innlevelse som distansert humor og ironi. En fin prestasjon som bidrar til å gjøre «Den fri kjærlighets by» til en spesiell og annerledes teateropplevelse.

Publisert: 16.05.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Den fri kjærlighets by

Den fri kjærlighets by

Sangeren og Dollarprinsessen

Foto Tormod Lindgren